16:47 / 04.09.2019.

Autor: Zrinka Perić/P.F./HRT

Nogometom povezati djecu i učiti toleranciji

-

-

Foto: - / -

Na tradicionalnom nogometnom kampu nacionalnih manjina u Kneževim Vinogradima cilj je sportom povezati djecu različitih nacionalnosti i učiti ih međusobnoj toleranciji.
Više od 200 dječaka i djevojčica iz Baranje okupilo se na stadionu u Kneževnim Vinogradima na tradicionalnom nogometnom kampu nacionalnih manjina. Cilj je sportom povezati djecu različitih nacionalnosti i učiti ih međusobnoj toleranciji.

U pucanju lopte na gol i driblanju Niko Mijatović iz Suze pravi je virtuoz. Obožava za svoj klub navijati s tribina, ali huliganstvo i vrijeđanje, kaže, ne podržava.

- Ne bih htio da se to dešava na terenu jer nogomet je zabava, smatra Niko Mijatović.

I, slažu se ovi mališani, pravi prijateljski sport. Na travnatom terenu u Baranji ujedinili se s istim porukama.

- Bez obzira iz koje smo države ne bi trebali jedni drugima govoriti ružne riječi, misli Niko Damjanov, polaznik kampa iz Kneževih Vinograda.

- Ovdje se samo trči za čarobnom loptom. Samo ih to zanima, njih ne zanima ni boja kože, ni ime, ni prezime, ni koja je boja kluba. Svi su ravnopravni, ovo je festival tolerancije, rekao je voditelj nogometnog kampa nacionalnih manjina Elmir Mehmetović.

Hrvatski nogometni savez podupire ovakve događaje i mnogo su pomogli u organizaciji kampa.

- Ovo ovdje prekrasan ambijent i ova djeca to je još jedna dokaz da nogomet zbliživa ljude svih rasa i boja, svih nacija i spolova, prvi dopredsjednik HNS-a Ante Vučemilović.

Nekoga od ovih razigranih mališana sigurno čeka velika nogometna karijera. Nogometni kamp u tome bi im trebao pomoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!