Novigrad: Potpisan sporazum o izgradnji nove škole

26.08.2022.

10:54

Autor: M.Š./Hina/HRT

Istarski župan Boris Miletić

Istarski župan Boris Miletić

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Sporazum o sufinanciranju izgradnje nove školske zgrade Talijanske osnovne škole u Novigradu, projekt vrijedan oko 20 milijuna kuna, potpisan je u Novigradu, izvijestili su u petak iz ureda istarskog župana Borisa Miletića.

- U kontekstu demokratskih kretanja u državi, držim da su slatki izazovi kad treba osigurati novi prostor za dječje vrtiće ili škole. Istarska županija je osnivač 25 osnovnih i 21 srednje škole, te Učeničkog doma i brine za ukupno 80-ak školskih zgrada matičnih i područnih škola, rekao je Miletić.

Također je izrazio zadovoljstvo što se kod tog projekta vodi računa o zelenoj tranziciji, imajući u vidu da su porasle cijene energenata, što je veliki udar na sve ustanove, bilo da se radi o zdravstvu, socijali, školstvu ili kulturi.

Ustvrdivši kako je ovo povijesni trenutak za Novigrad, jer nakon 42 godine dobiva talijansku školu, novigradski gradonačelnik Anteo Milos istaknuo je kako je dugi niz godina trajala priprema te kako su sada osigurana sredstva za realizaciju projekta.

- Izgradnjom školske zgrade, prema najvišim standardima, osigurat će se prostor za oko osamdeset učenica i učenika. Obrazovanje i djeca su nam na prvome mjestu, a projekt je naročito značajan za naše sugrađane iz redova talijanske nacionalne zajednice, rekao je gradonačelnik koji vjeruje da će u novu školu djeca krenuti iduće jeseni.

Predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul naglasio je važnost koju Talijanska unija pridaje školstvu, što potvrđuju ogromna financijska sredstva uložena u proteklih 30 godina u područje obrazovanja u Sloveniji i Hrvatskoj.

Predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Marin Corva podsjetio je na dugotrajan put i niz aktivnosti koje su prethodile potpisivanju sporazuma istaknuvši kako je to još jedan od projekata koji talijanska Vlada realizira i financira preko Talijanske Unije.

Vrijednost projekta procjenjuje se na oko 20 milijuna kuna. Hrvatska sudjeluje sa 7,5 milijuna kuna, Talijanska unija s desetak milijuna, Grad Novigrad s milijun kuna, a ostalo će financirati Istarska županija. Grad Novigrad ustupa besplatno zemljište te će izgraditi svu potrebnu infrastrukturu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!