Obitelji iz romskih naselja čekaju novi dom

15.08.2023.

07:06

Autor: Sanja Kos-Bojanić/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Nakon obilnih poplava koje su zahvatile sjever Hrvatske još se procjenjuje šteta, a neki i dalje nemaju kamo. Šesnaestero odraslih i sedamnaestero djece novi dom čekaju u dvorani osnovne škole u Drnju.

U naselju Autoput, gdje su živjeli, uvjeti su i prije poplave bili izrazito loši, a sada su ostali bez svega.

Šesnaestero odraslih i sedamnaestero djece iz romskog naselja Autoput čekaju da im se pronađe smještaj. Iz njihova nekadašnjeg naselja voda se povukla, ali oni se ne vraćaju.

- Tu se nema vode, nema se ni kupaone, djeca kad idu u školu idu sva blatnjava, nema uvjeta za život, prije nije bilo nema ni sad. Mi bismo htjeli nakon poplave ove što je bila da nas se nekud odseli, rekao je Zoran Oruš. 

- Neka pronađu neke kuće, da imamo uvjete za život s djecom, da se ne vraćamo tu. Svaka općina ima kuće i kuće stare koje su ostavili svi, istaknuo je Miroslav Balog.

Nitko nema stalni posao

Od 16-ero odraslih iz naselja Autoput nitko nema stalni posao, žive od socijalne pomoći i dječjeg dodatka.

- Djelatnici općine su jedini rješavali i dijeliti tri do četiri puta hranu i piće pripadnicima Romske nacionalne manjine, a što se tiče njihovog zbrinjavanja, općina niti je dužna niti ima mogućnosti i mehanizme da njih stambeno zbrine. Mi smo uputili apel prema nadležnim institucijama da se stvar riješi jer nikome nije u interesu da su oni u dvorani s obzirom na to da se početak školske godine približava, komentirao je Petar Dombaj, načelnik općine Drnje.

Ni saborski zastupnik i predstavnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi nema konkretno rješenje.

- Odjedanput kad treba za Rome nema više novaca, ja postavljam pitanje zašto jedinice lokalne zajednice nemaju akcijske planove ako je ova vlada donijela Nacionalni plan od 2021. do 2027. godine. Ne može sam saborski zastupnik, saborski zastupnik ima 70 romskih naselja koji skoro su svi u istom stanju, poručio je Kajtazi.

Ni jednim akcijskim planom ne može se riješiti problem Roma iz Drnja.

Vremena baš i nema previše, uz općinu, očekuje se uključivanje i drugih institucija kako bi do početka nastave dvorana osnovne škole bila spremna za učenike, a Romi imali odgovarajući smještaj. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!