Razgovor s autorom knjige "Albanci u Zagrebu"

23.08.2022.

07:37

Autor: Sandra Pavković/Prizma/HRT/I.B.

Albanci u Zagrebu

Albanci u Zagrebu

Foto: Manjinski mozaik / HRT

Radeći u Institutu za narodnosti i migracije dr. sc. Filip Škiljan radio je s gotovo svim nacionalnim manjinama i obradio čitav niz tema vezanih uz svakodnevni život, sociološke i povijesne teme. Ovoga proljeća objavljen je prvi dio knjige "Albanci u Zagrebu" koja u dvije cjeline obrađuje razdoblje od prvih zabilježenih obitelji koje su živjele u Zagrebu do svjedočanstava doseljenika i njihovih potomaka o životu u Zagrebu. 

Prva je to knjiga koja na jednom mjestu donosi povijesni prikaz od prvih doseljenika s početka 20 stoljeća do danas.

Podatke je prikupio istražujući u Državnom arhivu u Zagrebu, Državnom zavodu za statistiku. Tako je poznat podatak da je 1907. zabilježen prvi Albanac koji je živio na području grada Zagreba. Prva obitelj za koju postoje podaci da je živjela ovdje je obitelj Tahiri koja je imala, a i danas ima slastičarnu Orijent.

Druga obitelj je obitelj Misimi koja je došla 1930. godine. Prve obitelji koje su se nastanjivale u Zagrebu bile su slastičarske obitelji, a potom su, 40-ih godina prošlog stoljeća, doselile zlatari i filigranari, među njima poznati majstori obitelji Bašota i Mjede. Više o povijesti albanske manjine koja drži do svojeg nacionalnog identiteta, do očuvanja svojeg jezika, nacionalnosti i koja je nije asimilirana, ali je vrlo integrirana u hrvatsko društvo pogledajte u razgovoru s autorom knjige "Albanci u Zagrebu" dr. sc. Filipom Škiljanom koji je za emisiju Prizma snimila Sandra Pavković

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!