17:23 / 05.10.2019.

Autor: Regionalni dnevnik/IMS

Obnovljena spomen-ploča na rodnoj kući Gustava Perla Bende

-

-

Foto: - / -

Ploča je i spomen na sve Židove grada Bjelovara. Od njih tristotinjak, koliko ih je u Bjelovaru bilo, Drugi svjetski rat preživjelo je - samo 15.
Židovske obitelji prije Drugoga svjetskog rata u Bjelovaru su bile okosnica gospodarskog, kulturnog, ali i sportskog života. Među njima je bila i obitelj Perl. Gustav Perl Benda zaslužan je za razvoj stolnog tenisa u Bjelovaru te je bio jedan od organizatora antifašističkog pokreta u tome gradu. Udruga antifašista iz Bjelovara obnovila je spomen-ploču na njegovoj rodnoj kući. otkrila ju je njegova sestra Ruth.

Ispred obiteljske kuće i nekadašnje tvornice za proizvodnju čarapa koju je osnovao njezin otac, 93-godišnja Ruth prisjeća se sretnog djetinjstva. Njena je majka, kaže pekla kolače za cijeli Bjelovar. No, 1938. počinje mučno razdoblje. Njezina brata Gustava kao mladog revolucionara izbacuju  iz svih škola, otac ga šalje u Englesku, no on se ubrzo vraća kako bi sudjelovao u partizanskom pokretu. Pogiba 1941. u Koprivnici u borbi protiv ustaša.

Nakon smrti brata, majka joj je uhićena i osuđena na četiri godine zatvora. Otac je odveden u Jasenovac u logor gdje je ubijen. Ona se skrivala po Zagrebu. Skrivala se, kaže u crkvi i časna sestra ju je odvela Stepincu koji ju je smjestio u dom na Vrhovcu. Ona i još 6 židovskih djevojčica tako su preživjele rat, kaže Ruth.

Ploča je i spomen na sve Židove grada Bjelovara. Od njih tristotinjak, koliko ih je u Bjelovaru bilo, Drugi svjetski rat preživjelo je - samo 15.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!