Održani Lipovljanski susreti

27.08.2023.

13:12

Autor: T.V./HRT

Održani Lipovljanski susreti

Održani Lipovljanski susreti

Foto: HTV / HRT

Čak 13 nacionalnih manjina miješa svoje identitete u općini Lipovljani na zapadu Slavonije. Stoga ne čudi da su domaćini jedne od najdugovječnijih manjinski priredbi. Zemlja partner Lipovljanskih susreta ove je godine Češka Republika. 

Osim bogate gastroponude i prezentacije kulture i običaja, u sklopu manifestacije održana je i panel-rasprava o primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

- Ja mislim da mi moramo biti zadovoljni s tim zakonom, da su prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj na jednom zadovoljavajućem nivou. Mi kao članovi Savjeta za nacionalne manjine moramo brinuti i iznalaziti rješenja i nove načine kako bi poboljšali položaj nacionalnih manjina, poručio je Tibor Varga, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine.

- Primjer života, suživota pripadnika manjina s većinskim stanovništvom je upravo ono bogatstvo koje mi svake godine krajem kolovoza želimo prikazati svim našim posjetiteljima, kako bi vidjeli zapravo da jedno malo mjesto može živjeti europske vrijednosti, istaknuo je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!