Osijek: Otvoren mađarski učenički dom

28.11.2019.

15:59

Autor: Renata Waldman/T.D./HRT

default error photo
Izgradnjom učeničkog doma otvorena je mogućnost školovanja i za djecu iz gradova i sela koji su udaljeni od Osijeka.
Predsjednici hrvatske i mađarske vlade, Andrej Plenković i Viktor Orban, u Osijeku su otvorili Učenički dom Prosvjetno-kulturnog centra Mađara. Ondje su smješteni dječji vrtić, osnovna i nekoliko srednjih škola. Sve radi obrazovanja na mađarskom jeziku i njegovanja tradicije i kulture te nacionalne manjine.

Izgradnjom učeničkog doma otvorena je mogućnost školovanja i za djecu iz gradova i sela koji su udaljeni od Osijeka.

U ovom suvremenom domu smještaj će naći učenici koji pohađaju jedinu školu na mađarskom jeziku u Hrvatskoj. Dobra vijest jer djeca u nju uglavnom putuju. 

- Naša se suradnja najbolje manifestira kroz konkretne primjere, a jedan konkretan primjer je da je Vlada RH putem Ministarstva znanosti i obrazovanja financirala ovaj učenički dom u vrijednosti od oko 10 milijuna kuna, ističe Andrej Plenković, hrvatski premijer. 

Mađarska je vlada, među ostalim, financirala gradnju učeničkih domova za Hrvate u Mađarskoj. Pa obje zemlje, što se često ističe, mogu biti primjer kako se njeguju nacionalne manjine.

- Ako Hrvatska napokon uđe u šengensku zonu, što mi u cijelosti podržavamo, uklonit će se posljednja zapreka. Otvorit će se put, prolaz će biti slobodan, kaže Viktor Orban, mađarski premijer.

Za gospodarstvo, obrazovanje, kulturu i sport. Što će dodatno pridonijeti i onako dobroj povezanosti dviju zemalja. Iznimno važno jer je u Hrvatskoj više od 14 tisuća Mađara, dok je u Mađarskoj gotovo dvostruko više Hrvata.

- Hrvatska ja Vlada ispunila svoje obećanje prema Mađarskoj i imamo krasan učenički dom. Kapacitet 48 osoba, objašnjava Andocsi Janos, ravnatelj Prosvjetno-kulturnog centra Mađara, Osijek. 

- To puno znači jer mi smo iz Virovitičko-podravske županije gdje isto imamo mađarske manjine pa možda će i naša djeca htjet doći tu u školu, Anna Odicki, Virovitica.

U Prosvjetno-kulturnom centru u Osijeku je 115-ero djece, od vrtića do srednje škole. I novi će dom biti dodana vrijednost jer će pridonijeti obrazovanju i očuvanju identiteta mađarske nacionalne manjine.
Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je u četvrtak da su Hrvatska i Mađarska prijateljske zemlje kojima je u interesu jačanje međusobne suradnje i razvoj projekata koji imaju prekograničnu dimenziju.

Izvijestio je kako su ostale teme razgovora s Orbanom bile fokusirane na informiranje mađarske strane o pripremama Hrvatske za predsjedanjem Vijećem EU-a, gdje Hrvatska ima četiri bloka prioriteta; Europu koja raste i razvija se, Europu koja povezuje, Europu koja štiti i Europu koja je globalno utjecajna.

Dodao je kako će poseban interes biti na tri velika politička dosjea, od kojih je jedan uređenje budućih odnosa s Velikom Britanijom, ako ta zemlja s 31. siječnjem izađe iz EU-a. Drugi je nastavak pregovora oko sedmogodišnjeg proračuna EU-a, a treći sastanak na vrhu između članica EU i država jugoistoka Europe u Zagrebu.

Na tom bi sastanku razgovarali o temi proširenja EU-a, gdje dijelimo stav da bi kao prvi korak trebalo pronaći način za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, rekao je Plenković.

Orban je kazao kako su Mađarskoj bliske sve četiri odrednice hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, te da obje zemlje smatraju kako kriteriji za pristupanje EU-u, koji trebaju biti ispunjeni, moraju biti isti za sve države koje žele pristupiti.

Govoreći o bilateralnim odnosima kazao je kako su povijesno dobro utemeljeni, ne samo na prijateljstvu, već ponekad i na strateškoj suradnji.

- Očito je da vaša zemlja ne može biti uspješna bez uspješnog susjeda u Mađarskoj, a Mađarska ne može biti uspješna bez uspješnog susjeda u Hrvatskoj. Kao i u privatnom životu, ako imate nekretninu, a vaš susjed nije uspješan, vrijednost vaše nekretnine je manja. Stoga smo vrlo zainteresirani da imamo uspješne susjede, a mislim da nam je to zajednički interes, ocijenio je Orban. Smatra kako su manjine u tom smislu imaju važnu ulogu u obje zemlje. Radimo najbolje što možemo za hrvatsku manjinu koja živi u Mađarskoj, a sretan sam što vidim da Hrvatska čini najbolje što može da mađarska zajednica očuva svoj identitet, kulturu i obrazovanje, rekao je Orban, istaknuvši kako je vrlo optimističan u svezi budućnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!