13:34 / 15.11.2019.

Autor: HRT

Otthonom Vukovár - Vukovare, dome moj

-

-

Foto: - / -

Povijest Vukovara povijest je multikulturalnosti i njegovanja različitosti. Na platformi HRTi donosimo priču o mađarskoj manjini, koja je u gradu na Dunavu od samih početaka.

Povijest Vukovara povijest je multikulturalnosti i njegovanja različitosti. Na platformi HRTi donosimo priču o mađarskoj manjini, koja je u gradu na Dunavu od samih početaka.

Vukovar je 1231. godine, za vrijeme kralja Bele IV., herceg Koloman proglasio kraljevskim gradom, a  na mađarskom su ga zvali Valkovár. Zašto? Zato što se raširio na rijeci Volkó, današnjoj Vuki. Vár zato što je grad okruživao  zid i bio je velika vojnička utvrda. Do početka 2. svjetskog rata ovdje je živjelo tri tisuće Mađara, a većinom su radili na veleposjedu grofa Eltza.

Još prije 25 godina u Vukovaru je živjelo oko dvije i pol tisuće Mađara. Danas ih je u gradu na Dunavu tek tristotinjak. Autorica dokumentarne priče "Vukovare, dome moj" Melita Homa otkriva djelić gotovo nepoznate povijesti Vukovara u kojoj su sudjelovali i Mađari.


Prije desetak godina Rozalija Jakumetović osnovala je Udrugu Mađara i Mađarski dom koji je postao mjesto okupljanja, prisjećanja i učenja, mjesto gdje su mnogi vukovarski Mađari, nakon dugih godina, ponovno čuli materinji jezik.

Snimatelj je Josip Ćutunić, montažer Zlatko Bednjički, urednik emisije Mario Beganović, realizatorica Martina Miljković, izvršni producent Miroslav Rezić a urednica projekta Štefanija Blagaš.


Emisiju pratite preko multimedijske platforme HRTi u čijoj videoteci možete pronaći sva emitirana izdanja Manjinskog mozaika, te poseban prigodni program Sjećanja na Vukovar.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!