Patrijarh Porfirije čestitao Božić rimokatoličkim vjernicima u Hrvatskoj i Sloveniji

07:33 / 24.12.2021.

Autor: HRT/Hina

Patrijarh Porfirije

Patrijarh Porfirije

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije u četvrtak navečer uputio je čestitku za Božić i Novu godinu vjernicima Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj i Sloveniji.

. Čuvši glas s neba, glas anđelski, koji nagovještava dolazak novog neba i nove zemlje, pastiri otrčaše da ovu blagovijest podijele s čitavim svijetom. Tako je bilo prije nešto više od dvije tisuće godina, tako je i danas. S istim ushićenjem svako tko na sebi nosi ime Hristovo ovih će dana svjedočiti da je Bog s nama i da će biti s nama do svršetka svijeta i vijeka, poručio je patrijarh u božićnoj čestitki Rimokatoličkoj crkvi u Hrvatskoj i Sloveniji.

Obraćajući se predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije, mons. Želimiru Puljiću, patrijarh Porfirije je istaknuo kako već "drugi Božić slavimo u pandemijskim uvjetima, ali s neuništivom vjerom da nema iskušenja, malih ili velikih, koja mogu zaustaviti erupciju Božje ljubavi koja uvijek liječi nemoćne i nadopunjuje nedostatke".

Bez te vjere smo ništa, a s njom nadahnuti kličemo zajedno sa svetim apostolom Pavlom: Sve mogu u Kristu koji me jača (Fil 4,13), napisao je i poželio da Božić ispuni radošću duše i srca svih kršćana.

- Neka radost nadolazećeg blagdana, preuzvišeni nadbiskupe i brate u Hristu, ispuni duše i srca svih kršćana, a prije svega Vaših biskupa i Vas osobno, kako bismo svi zajedno slavili ime Božje u vijeke vjekova. Koristim također ovu priliku da preko Vas, kao predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, uputim iskrenu čestitku i svim vjernicima Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj, stoji u čestitki.

Na početku čestitke patrijarh Porfirije naveo je i stihove iz pjesme "Nađeni Bog" Antuna Branka Šimića: "Ne traži Boga mišlju; u praznini u kojoj se miso, tamna sjenka gubi Uza te Bog je, uvijek u blizini U stvarima oko tebe, u zvuku i muku".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!