08:12 / 08.04.2021.

Autor: V.K./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Kajtazi: Nemojmo o problemima, pričajmo o dobrim stvarima

Svjetski dan Roma

Svjetski dan Roma

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

50. je obljetnica Svjetskog dana Roma i Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske nacionalne manjine tim je povodom gostovao u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, te je naglasio kako su Romi u Hrvatskoj jako dobro organizirani što znači da romska zajednica u nazad 11 godina ima krovnu organizaciju Kalisara koja je partner Vladi.Veljko Kajtazi

Veljko Kajtazi

Foto: Dopbro jutro, Hrvatska / HRT

- Romska zajednica ne traži ništa više od onoga što imaju ostali građani Hrvatske, ali jedinice lokalne samouprave to često Romima ne omogućavaju, naglasio je Kajtazi i dodao kako ne želi pričati više o problemima, već kako želi pričati o dobrim stvarima koje su napravljene.

Pored Svjetskog dana Roma, postoje još dva značajna datuma koje je donio Sabor RH, a to su Međunarodni dan sjećanja na stradale Rome u 2. svjetskom ratu i Svjetski dan romskog jezika.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima se može studirati romistika - znanost o romskom jeziku, kulturi i povijesti. diplomski studij na Sveučilištu u Zagrebu, pokrenut 2016.g.

- Naša je želja da na svim učilištima i veleučilištima imaju kvotu, što bi bio veliki napredak za romsku zajednicu, istaknuo je.

Nedavno je otvorena središnja knjižnica Roma s više od 6 tisuća knjiga.

- Što se tiče situacije s pandemijom ona je dosta teška u romskim zajednicama s obzirom na to da su one velike i mnoge nemaju infrastrukturu, tako da se teško držati propisanih mjera i sva je sreća da je bilo malo preminulih od COVID-a, rekao je i naglasio kako su u suradnji s MUP-om dostavljali zajednicama dezinfekcijska sredstva, rukavica i maske kako bi bar malo bili zaštićeni.

- Romska zajednica je krenula s popisom stanovništva prije 11 godina. 2001. godine bilo je manje od 10 tisuća Roma, 2011. taj je broj porastao 83 posto. Očekujem da će porast s ovim popisom biti 150 posto, a to je od 38 do 44 tisuće, rekao je Kajtazi i dodao kako se Romi još uvijek boje reći da su Romi.

Naglasio je kako nakon izbora očekuju da će u županijama imati zamjenike gradonačelnika, župana i da će se tako Romi više politički angažirati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!