11:38 / 06.12.2015.

Autor: HRT

Počinje Hanuka - židovski blagdan svjetlosti

-

-

Foto: - / -

Hanuka ima više značenja - simbolizira pobjedu slabih nad jakima te pobjedu duha nad fizičkom snagom. Blagdan traje 8 dana.
Paljenjem prve svijeće na hanukiji večeras, zalaskom Sunca, počela je proslava Hanuke, židovskog blagdana svjetlosti. Na tradicionalnoj ceremoniji u povodu Hanuke zagrebački gradonačelnik Bandić i rabin Zaklas zapalili su prvu svijeću na hanukiji.

Hanuka ima više značenja - simbolizira pobjedu slabih nad jakima te pobjedu duha nad fizičkom snagom. Blagdan traje 8 dana. Slavi se u znak sjećanja na ponovno posvećenje Hrama u 2. st. p.K., kada je u hramskom svijećnjaku tijekom svih osam dana gorjelo ulje dostatno samo za jedan dan i to zbog čuda svjetlosti, što ga je Bog darovao kao znak i odobravanje ponovnog posvećenja Hrama.

Premijer Zoran Milanović uputio je čestitku. 'U ime Vlade RH i osobno, svim građankama i građanima židovske vjeroispovijesti čestitam blagdan Hanuku. Svečanost svjetlosti uvijek iznova govori o čudu koje protjeruje tminu, o plamenu koji daje toplinu i jasnoću, nasuprot studeni i mulju. Svjetlost širi vedrinu i nadu, a nada poražava malodušnost, mržnju i zlo. Plamen vaših hanukija neka vam i ove godine osnaži vjeru i bude izvor radosti u mirnim blagdanskim danima. Sretna Hanuka!, stoji u čestitki.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!