08:45 / 02.12.2018.

Autor: D.M./HRT

Počinje Hanuka - židovski blagdan svjetlosti

Foto: arhiva, Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: arhiva, Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Paljenjem prve svijeće na hanukiji večeras, zalaskom Sunca, počinje proslava Hanuke, židovskog blagdana svjetlosti.
Paljenjem prve svijeće na hanukiji večeras, zalaskom Sunca, počinje proslava Hanuke, židovskog blagdana svjetlosti.

Hanuka (prema hebrejskoj riječi posvećenje) je osmodnevni židovski blagdan koji pada u studenom ili prosincu, a slavi se na spomen ponovnoga posvećenja jeruzalemskoga hrama koji je u doba borbe Jude Makabejca (od 165. do 163. pr. n. e.) oskvrnuo Antioh IV. Epifan. Hanuka označava i svijećnjak s osam krakova i devetim žiškom u sredini. O blagdanu Hanuke pali se po jedna svijeća svaki dan.

Blagdan Hanuka potječe iz doba helenističke dominacije nad židovskom državom, kada je poganski vladar Antioh IV. Epifam zabranio pridržavanje čak i osnovnim židovskim vjerskim propisima i običajima. Vrhunac zlostavljanja nastao je kada je Hram onečišćen unošenjem Zeusova kipa. Premda malobrojni, podigli su se tada, godine 167. pr. n. e., ustanici pod vodstvom svećenika Matitjahua. Vojno vodstvo preuzeo je Matitjahuov sin Jehuda, kojega su zvali Makabi - Čekić, vjerojatno zbog njegove snage, upornosti i odlučnosti.

Nakon trogodišnjih borbi, godine 164. g. pr. n. e., slabi su pobijedili jake: Židovi su otjerali grčke okupatore koji su željeli iskorijeniti židovstvo. To je bilo prvo Božje čudo, obvezno čudo, jer je bilo preduvjet za opstanak: ono je omogućilo opstanak Židova kao naroda posvećenog Bogu. Ustanici su nakon pobjede obredno očistili Hram i željeli su što prije zapaliti svjetla u hramskome svijećnjaku, menori. Međutim, obredno čistoga ulja, zapečaćenoga pečatom velikog svećenika, bilo je dostatno samo za jedan dan gorenja. Ipak su odlučili zapaliti svjetla u menori kako bi barem toga pobjedničkog dana osvjetljavala Hram. Ali čudom je ulje, dostatno za samo jedan dan, gorjelo osam dana. To čudo bilo je dodatna nagrada samoprijegornim ustanicima, dar koji su od Boga primili da bi osjetili potpunu radost.

Kao spomen na to čudo od tada se tijekom osam dana, koliko je ono trajalo, slavi blagdan svjetla Hanuka. Blagdan se slavi u doba zimskog solsticija, kada je noć najdulja i kada nam svjetlost Hanuke najavljuje novi osvit. U domovima i sinagogama, na ulicama i trgovima, pale se u večernjim satima veliki i mali svijećnjaci i uljne svjetiljke, svaki dan s po jednim gorućim mjestom više, te od prvoga do osmoga dana blagdana količina svjetlosti raste. Obveza je svakog Židova paliti svjetlost za Hanuku.

Kao uspomena na "čudo ulja" jedu se slatki i slani uštipci prženi u ulju, djecu se daruje i igraju se razne igre. U židovskim domovima u dijaspori vrti se zvrk, drajdl, na čijim stranicama stoje hebrejska slova koja predstavljaju rečenicu: veliko čudo se dogodilo ondje (u Izraelu), dok se u Izraelu vrti zvrk sa slovima koja znače: veliko se čudo dogodilo ovdje. 

Premijer Andrej Plenković uputio je vjernicama i vjernicima židovske vjeroispovijesti čestitku u povodu blagdana Hanuke. "Svim vjernicama i vjernicima židovske vjeroispovijesti od srca čestitam praznik slobode i svjetlosti. Neka vam ovaj blagdan nade donese obilje mira, radosti i obiteljskog zajedništva te bude nadahnuće za godinu pred nama. U ime Vlade i osobno, sretna vam Hanuka!  Hag Hanuka Sameah", stoji u čestitki premijera Plenkovića.

Čestitku u povodu Hanuke uputio je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. "Svim vjernicima židovske vjeroispovijesti u RH srdačno čestitam u ime Hrvatskoga sabora i osobno blagdan Hanuke, veliki praznik svjetla koji slavi obnovu hrama u Jeruzalemu. Želim da provedete ovaj radosni blagdan u sreći i miru, posvećeni svojim bližnjima. Nadam se da će toplina i svjetlost kojima će Hanuka osvijetliti vaše domove donijeti vam novi osvit i nadu. Hag Hanuka Sameah", poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!