Povijesno-umjetnički suvenir koji promovira Opatiju i Rijeku u Europi

09.11.2022.

12:36

Autor: Hana Gelb/Prizma/HRT

Opatija

Opatija

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Stari javnobilježnički zapisi često služe kao izvor povjesničarima, pravnicima, socioolozima i drugim znanstvenicima u slaganju kockica vezanih za prošlost. Jedan takav iz 1436. u riječkom je arhivu. Iz njega se može saznati mnogo o strukturi stanovništva i osobama koje su doseljavale u Rijeku u to doba, najviše s područja Italije.

Riječ je o službenom spisu Antonija De Renna iz Modene, koji je u Rijeci uz dužnost kancelara obnašao i onu notara. Njegov je kancelarski spis Liber civilium sive notificationum ponukao Marlene Prischich na stvaranje glazbeno-scenskog projekta „Dolce Epoque“.

Presudnu je ulogu imala zbirka recepata s početka 20. stoljeća, Codex Laurianensis, koju je Marlene Prischich pronašla u kojoj su sadržani recepti slastica na raznim jezicima, a čime se pokazuje veza Rijeke, Opatije i Lovrana s Italijom, Austrijom, Njemačkom pa i Francuskom. Projekt je zabavnog karaktera i pun iznenađenja, jer sadrži razne skečeve koji se u brzom tempu izmjenjuju, a prezentira se kao jedna inovativna mješavina glazbe, scene, pantomime i plesa.

Projekt „Dolce Epoque“ u komu sudjeluje 20 umjetnika iz Hrvatske, Italije i Njemačke, promovira bogatu turističko-kulturnu te povijesnu baštinu Opatijske rivijere, Rijeke i Kvarnera na međunarodnoj razini. Umjetnici koji sudjeluju u projektu svojim glazbeno-scenskim izvedbama podsjećaju na ono slavno doba Opatije, na kraj 19. i početak 20. stoljeća, kada je u Opatiju dolazila i boravila svjetska elita. Bilo je tu brojnih careva i političara, ali i uglednih znanstvenika i umjetnika poput Alberta Einsteina, Gustava Malhera, Isadore Duncan, braće Lumier, Hernyka Sienkiewicza i mnogih drugih, koji su pohodili i boravili u Opatiji. Upravo je to bilo doba kojeg se svi još i danas rado prisjećaju.

S projektom „Dolce Epoque“ umjetnici su gostovali u Munchenu pred prepunom dvoranom Deutsches Teatra, u 2018. Nastupili su u dvorani Marmosaal u bivšoj rezidenciji carice Marije Terezije u Beču, prigodom 130. obljetnice imenovanja Opatije carskim lječilištem i međunarodnom turističkom destinacijom, a u lipnju ove godine, prigodom 30. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, nastupili su u povijesnom Gradskom kazalištu Pavarotti-Freni u Modeni uz pokroviteljstvo diplomatskih predstavništva RH, Njemačke, Austirje, Japana i Europskog Parlamenta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!