21:00 / 23.05.2016.

Autor: HRT

Politički repovi u Prosvjeti

Siniša Ljubojević, predsjednik SKD Prosvjeta

Siniša Ljubojević, predsjednik SKD Prosvjeta

Foto: - / -

I dok Ljubojević tvrdi da je njegov izbor čist, njegovi protivnici najavljuju kako će uskoro objaviti dokaze o političkim pritiscima.
Proteklog vikenda održana je izborna skupština u Prosvjeti, u najvećoj kulturnoj instituciji Srba u Hrvatskoj.  Za predsjednika je izabran Siniša Ljubojević, inače karlovački dožupan koji se politički rastao od Milorada Pupovca, a protukandidat mu je bio Porfirije za kojeg se spekuliralo da ga podupire upravo Pupovac. I ovaj izbor nije mogao proći bez političkih repova.

Novi predsjednik Prosvjete obećava još veći razvoj najveće kulturne organizacije Srba u Hrvatskoj - i više brige o srpskom obrazovanju i svim segmentima kojima se društvo bavi, a što je definirano statutarnim ciljevima. No, oni koji ga nisu podržavali unutar Prosvjete, smatraju kako su njegovu izboru kumovali politički pritisci na delegate Skupštine.  

"Izbor gospodina Ljubojevića za predsjednika je samo jedan u nizu od pritisaka koji se vrši  naspram srpske zajednice u Hrvatskoj u posljednje vrijeme. Ti su pritisci bili u sferi politike, a sada su se prelili i u sferu kulture", tvrdi Dejan Mihajlović, član Glavnog odbora SKD Prosvjeta.

Siniša Ljubojević odbacuje optužbe. Kaže kako je od 71 delegata koji je prisustovao na Skupštini - on dobio većinsku potporu od 40 delegata. "Obzirom da su izbori tajni, a izborni postupak dobro proveden - mislim da nije bilo moguće utjecati  na bilo kojeg delegata", dodaje.

Milorad Pupovac nije konkretno htio komentari izbore u Prosvjeti, ali je poručio kako je već šest mjeseci na snazi pokušaj razbijanja SDSS-a, kao i srpskih organizacija u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!