Porfirije služio liturgiju u Metku; sjećanje na nevine civilne žrtve

11.09.2022.

14:34

Autor: V.G./Hina/HRT

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije služio je u nedjelju liturgiju u Metku pokraj Gospića, gdje su se zatim prisjetili nevinih civilnih žrtava stradalih tijekom akcije u Medačkom džepu u rujnu 1993. godine, priopćeno je iz Srpskog narodnog vijeća.

U manastiru usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, u kojem je patrijarh SPC-a služio liturgiju zajedno s episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom, okupio se velik broj vjernike iz cijele Like, koje je Porfirije pozvao da prizivaju mir Božji, koji znači "mir sa sobom i sa svima oko nas".

Molili smo za sve nevino stradale u Metku i Lici u nesretnim i nepotrebnim sukobima i ratu, kazao je Porfirije i ocijenio kako se ne čini dovoljno da te rane zacijele.

Mi kršćani moramo biti odgovorni za sve, bez obzira na to što drugi nisu i što ćemo katkad biti krivo tumačeni, rekao je patrijarh te dodao da se pravoslavni vjernici moraju moliti za svoje protivnike, jer molitva za njih vodi k simpatiji i ljubavi prema njima.

- Važno je da ovaj pravoslavni narod zna da su njihovi pastiri s njima, da su spremni podijeliti svaku radost i nevolju i da prizivaju zajedno mir Božji u naše duše i oko nas, kazao je.

Život se nije vratio u Medak

Na liturgiji su bili potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga i saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević, koji je na lokalnom groblju u Metku položio vijenac SNV-a civilnim žrtvama ratnog zločina Hrvatske vojske iz rujna 1993.

- Došli smo se pokloniti civilnim žrtvama akcije Medački džep, gdje je bio velik broj žrtava i gdje je utvrđeno da su počinjeni ratni zločini za koje je Mirko Norac osuđen za zapovjednu odgovornost i gdje je bilo još nekoliko suđenja u kojima je utvrđena odgovornost, rekao je Milošević.

Podsjetio je kako se procjenjuje da je tijekom akcije stradalo od 70 do više od 80 žrtava, a, nažalost, neće sve žrtve doživjeti pravdu. Život se nije vratio u Medak, što se vidi i po zaraslom groblju, iako za to postoje pretpostavke, dodao je.

- Nadam se da će ovo okupljanje patrijarha i velikog broja ljudi biti signal da se vrate. Na vlasti je da pomogne tim ljudima, iako na neke stvari ne možemo utjecati, kaže Milošević.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!