13:59 / 18.09.2017.

Autor: Snježana Bačić/HRT

Portal nacionalnemanjine.hr

-

-

Foto: - / -

Kod nas je 18 registriranih nacionalnih manjina koje kroz različite aktivnost nastoje sačuvati i pokazati bogatstvo svojih običaja, kulture, jezika i mnogih drugih sadržaja. Sve te aktivnosti već četiri godine uspješno prati i prezentira portal nacionalnemanjine.hr.

Kod  nas je 18 registriranih nacionalnih manjina koje kroz različite aktivnost nastoje sačuvati i pokazati bogatstvo svojih običaja, kulture, jezika i mnogih drugih sadržaja. Sve te aktivnosti već četiri godine uspješno prati i prezentira portal nacionalnemanjine.hr.


Mnogo je sadržaja i događaja koje nudi 18 registriranih nacionalnih manjina u našoj zemlji. Upravo to je prije četiri godine potaknulo urednicu emisije "Rodna gruda" na Radio Martinu Slavicu Šarović da u suradnji s koordinatorima nacionalnih manjina pokrene osnivanje portala nacionalnemanjine.hr, koji će donositi prikaze i osvrte na aktivnosti koje provode.


Zapravo smo jedini medij u Hrvatskoj koji ima dnevni prikaz sadržaja što uključuje kulturu, tradiciju, običaje, umjetnost, sport, edukacije, etnosadržaje. Isključivo pratimo te elemente kod nas je politika zaobiđena jer naprosto u tom portalu za to nema prostora, kaže urednica portala Slavica Šarović.


Manjine tako promiču iskonsku etnoljepotu matičnih domovina folklorom, nošnjama, predstavljanjima knjiga i filmova, izložbama slika te gostovanjima književnika, glumaca, sportaša i mnogih drugih. Mađarska je zajednica jedna od aktivnijih u Zagrebu, ističu kako imaju 360 događaja u godini. Kontinuirano održavaju jezične radionice koje polaze i oni koji nisu Mađari. Posebno su ponosni na 85. obljetnicu neprekidnog rada Kulturno-umjetničkog društva ADiende.

Makedonska zajednica u Zagrebu također naglašava aktivnosti u očuvanju materinskog jezika i običaja: od  radionica do izdavanja knjižica priča za djecu. Ponose se doprinosom Makedonaca u Domovinskom ratu, koji je zabilježen i na filmu. Podupiru rad portala.

Portal nacionalne manjine.hr ima veliku potporu Grada Zagreba, gradonačelnika i Zagrebačke županije. Financijski su potpuno ovisni o državnim institucijama i o tome ovisi njihov rad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!