22:04 / 11.04.2015.

Autor: HRT

Pravoslavni vjernici slave Uskrs

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vjernici Srpske pravoslavne crkve svečanom su ga liturgijom proslavili u hramu Preobraženja Gospodnjega u Zagrebu i mnogim drugim hramovima u zemlji.
Pravoslavni kršćani širom svijeta slave Uskrs kojim završava i sedmotjedni post. Kristovo uskrsnuće obilježavaju srpska, ruska, grčka, bugarska i etiopska crkva, kao i jedan broj Eskima koji žive na Aljasci. Uskrs je temelj novog života i poruka nade za naše uskrsnuće, poručio je vjernicima u poruci patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Mitropolit Porfirije: Država čini dosta, ali uvijek se može više

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije predvodio je svečanu liturgiju u povodu pravoslavnog Uskrsa u prepunom zagrebačkom sabornom hramu. Uskrsnuće je najveća tajna za ljudski rod i dok se sve znanosti trude makar malo produžiti život, Krist je pobijedio smrt i oslobodio čovjeka smrti, kazao je Porfirije. Bogatstvo života uključuje i različitost ljudi, kojoj nije cilj da ljudi budu isključivi jedni prema drugima, nego u tome da bi dopunjavali jedni druge, dodao je te pozvao vjernike da se brane ljubavlju Kristovom. Prethodno je pročitana uskrsna poslanica patrijarha srpskog Irineja.

Svečana liturgijska slavlja u Vukovaru služena su Hramu sv. Oca Nikolaja u središtu Vukovara te Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi kao i u Hramu Sv. Stefana Dečanskog u gradskoj četvrti Borovu naselju. Uskrsnu čestitku uputio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava zaželjevši da im blagdan protekne u miru i obiteljskom zajedništvu. Želim vam da najveći kršćanski blagdan, blagdan nade i spasenja, proslavite u molitvi, miru i veselju sa svojim najbližima! Hristos vaskrse!, navodi se u uskrsnoj poruci vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića.

Na Uskrs se u crkvama blagoslivlja hrana - kuhana jaja te tradicionalna jela pasha i kuliš. Jaja se boje u crveno, boju Isusove krvi na križu. Pasha je ruski specijalitet od sira i riže. Kuliš je pak tradicionalni ruski kolač koji se mijesi uoči najvećega kršćanskog blagdana. Komadić tog kolača na uskrsno jutro, vjeruje se, donosi sreću i napredak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!