23:57 / 08.04.2019.

Autor: D.M./Hina

Predsjednica: Romi, šaljite djecu redovito u školu

-

-

Foto: - / -

Svjetski dan Roma svečano je obilježen u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.
Svjetski dan Roma svečano je obilježen u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Na današnji dan 1971. održan je prvi svjetski kongres Roma, na kojem su prihvaćene odluke o zastavi, jeziku i himni tog naroda te je službeno prihvaćen naziv Rom - što znači čovjek. Bolje obrazovanje romske djece, integracija i očuvanje romske kulture bile su ključne poruke. 

Središnje obilježavanje Svjetskog dana Roma i ove je godine organizirao Saveza Roma u RH "Kali Sara" i saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, a među gostima su bili predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, saborska zastupnica Vesna Bedeković (HDZ), zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, članovi diplomatskog zbora te predstavnici Roma iz niza europskih zemalja i Kanade.

Predsjednica je pozvala Rome da šalju svoju djecu redovito u školu i potiču na učenje, a zadaća države je da im pomogne kako bi svako romsko dijete imalo udžbenike i sva ostala pomagala, da svaki romski mladić i djevojka mogu završiti srednju školu i upisati studij ako to žele. Kao jednakovrijednu zadaću istaknula je i potrebu očuvanje romskoga jezika i kulture kao temelja romskog nacionalnog identiteta.

Kajtazi je također obrazovanje romske djece izdvojio kao prioritet. "Sve činimo da se romska zajednica obrazuje, no još uvijek postoje prepreke, pa se romska djeca  često usmjeravaju u trogodišnje srednjoškolsko obrazovanje. To nije naša budućnost, već četverogodišnje obrazovanje - gimnazija i tehnička zvanja za romsku djecu", poručio je. Istaknuo je i pomake za romsku zajednicu u Hrvatskoj koji su  postignuti zadnjih godina - u legalizaciji 1200 objekata, uređenju i asfaltiranju pojedinih romskih naselja, uvođenju vodovodne mreže i izgradnji sportskih igrališta.

Za te pomake na svečanosti su uručene i Godišnje nagrade Saveza Roma "Kali Sara", koje su dodijeljene gradonačelniku Belišća Dinku Buriću i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!