Predstavilo se 18 nacionalnih manjina Grada Zagreba

16.06.2013.

12:34

Autor: HRT

default error photo
U povodu Dana nacionalnih manjina Grada Zagreba na Zrinjevcu se predstavilo 18 nacionalnih manjina narodnim pjesmama i plesovima te autohtonim jelima i pićima.
U povodu Dana nacionalnih manjina Grada Zagreba, ispred Paviljona na Zrinjevcu predstavilo se 18 nacionalnih manjina narodnim pjesmama i plesovima folklornih društava te autohtonim jelima i pićima nacionalnih kuhinja.

Na toj kulturnoj manifestaciji, koja je izazvala zanimanje većeg broja građana, sudjelovala je albanska, bošnjačka, crnogorska, češka, mađarska, makedonska, romska, slovenska, srpska, bugarska, njemačka, poljska, rusinska, ruska, slovačka, talijanska, ukrajinska i židovska nacionalna manjina.

U programu za ovu godinu kao Koordionacija vijeća i predstavnika manjina Grada Zagreba zacrtali smo prezentaciju manjina Zagrepčanima kao smisao o otvorenosti naše manjine, prezentaciju kulturne djelatnosti svih manjinskih udruga u Zagrebu, rekao je na otvaranju predsjednik Koordionacije vijeća i predstavnika manjina Grada Zagreba Zoltan Balaž-Piri.

Dodao je kako je u sklopu tog programa koji je krenuo početkom godine prezentacijom jezične raznolikosti u Klubu književnika na Trgu bana Jelačića, i ova današnja prezentacija. Izrazio je i nadu da će u programu na Zrinjevcu uspjeti prezentirati barem dio onoga što nacionalne manjine i njihove udruge rade u Zagrebu.

U ime zagrebačkog gradonačelnika, okupljene je pozdravila voditeljica Službe za promicanje ljudskih prava, ravnopravnosti spolova, odnosa s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva Elizabeta Knorr.

Istaknula je kako je Grad Zagreb koji je zajedno s Koordinacijom organizirao događaj, odavno prepoznao važnost nacionalnih manjina i zbog toga na sve moguće načine podupire očuvanje njihovog nacionalnog i kulturnog identiteta.

U videoprilogu donosimo kako je šareno i veselo bilo na Zrinjevcu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!