Premijer primio predstavnike Roma

04.04.2023.

Zadnja izmjena 12:56

Autor: HRT

 Zagreb: Premijer  Plenković primio je  predstavnike Roma

Zagreb: Premijer Plenković primio je predstavnike Roma

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković primio je izaslanstvo Saveza Roma u Hrvatskoj Kali Sara, Međunarodne romske unije te saborskog zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija i poručio da Vlada nastavlja s aktivnostima za kvalitetniji život pripadnika romske nacionalne manjine.


Na sastanku održanom uoči Svjetskog dana Roma, koji se obilježava 8. travnja, sudjelovali su predsjednica Saveza Roma Suzana Krčmar, ujedno potpredsjednica Parlamenta Međunarodne romske unije, predsjednik Međunarodne romske unije Normunds Rudevičs i predsjednik Parlamenta Međunarodne romske unije Stanislaw Stankiewicz. Uz predsjednika Vlade bila je potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, priopćeno je iz Vlade.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je predanost Vlade u izgradnji uključivijeg društva za sve pripadnike romske nacionalne manjine.

Potiče se kvalitetniji život 

Istaknuo je da je Hrvatska prihvatila sve relevantne dokumente te se financiraju brojne mjere kojima se potiče kvalitetniji život pripadnika romske nacionalne manjine u Hrvatskoj, uključujući Operativni program za romsku nacionalnu manjinu.

Realizirani su i provode se projekti kojima se potiče obrazovanje, zapošljavanje i njegovanje kulture pripadnika romske nacionalne manjine, rekao je Plenković. Predstavnici Međunarodne romske unije i Saveza Roma Kali Sara te zastupnik romske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Kajtazi istaknuli su na sastanku da je Hrvatska primjer dobre prakse u kontekstu razvoja poticajnog okružja za romsku zajednicu.

Usuglašeno je da će Hrvatska, uz aktivan dijalog i uključivanje romske zajednice, pridonositi kvalitetnijem položaju romske zajednice, osobito u Europi, ističe se u priopćenju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!