[PREMIJERA] Tri mlade Romkinje dokaz da se može uspjeti!

31.05.2020.

16:01

Autor: Prizma/HRT/K.D.

default error photo
Prizma je premijerno prikazala dokumentarni film Miroslava Sikavice "Svoje" o tri iznimne mlade žene koje prkose predrasudama i nevidljivim, ali čvrstim okvirima koje im nameću i društvo, i manjinska zajednica, ali i obitelj.
Iako su Romi jedna od 22 nacionalne manjine prepoznate Ustavom RH, mnogi pripadnici ove manjine i danas žive u izrazitom siromaštvu, u segregiranim naseljima te isključeni iz glavnih tokova društvenog života većinske zajednice. Razlozi za to su višestruki, no među njima je svakako i vrlo niska razina obrazovanosti. Najveći broj Roma u Hrvatskoj nema završeno nikakvo obrazovanje jer nikada nisu pohađali osnovnu školu ili je nisu završili. Posebno težak teret podnose žene Romkinje....

Manjinski magazin HRT-a Prizma otvorio je vrata iznimnom europskom projektu Vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a medijsku kampanju "Pokrenimo kotač znanja" posvećenu uključivanju Roma u sustav odgoja i obrazovanja predstavio je Alen Tahiri, ravnatelj Vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Projekt se obraća mladim ljudima, a pogotovo mladim Romkinjama:

- Budući da su žene općenito u našem društvu diskriminirane, ponavljam općenito žene, a žene Romkinje u okviru većinske zajednice pa onda i svoje manjinske dvostruko diskriminirane, odlučili smo angažirati FADE IN za film o tri protagonistice, koje će ispričati svoju životnu priču kao primjer da je sve moguće, kad čovjek želi, najavio je premijeru u emisiji Tahiri.


Prizma je, dakle, premijerno prikazala dokumentarni film Miroslava Sikavice "Svoje" o tri iznimne mlade žene koje prkose predrasudama i nevidljivim, ali čvrstim okvirima koje im nameću i društvo, i manjinska zajednica, ali i obitelj.

Pogledajte ga na platformi HRTi i uvjerite se da su ove tri hrabre mlade žene putokaz svima kako se može uspjeti, unatoč teškim životnim okolnostima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!