Projekt "Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice"

20.03.2021.

20:35

Autor: Sara Badžek/T.V./Dnevnik/HRT/Hina

Projekt "Obrazovane Romkinje, osnažene Romske zajednice"

Projekt "Obrazovane Romkinje, osnažene Romske zajednice"

Foto: HTV / HRT

U Međimurju, jednoj od županija s najvećom romskom zajednicom, gotovo petina Romkinja je nepismena. Kako bi se promijenio taj poražavajući podatak, Savez Roma u Hrvatskoj pokrenuo je projekt "Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice". Projekt, vrijedan 150 tisuća eura, trajat će tri godine, a financira se iz Europskoga gospodarskog fonda.


Projekt provodi Savez Roma u Republici Hrvatskoj KALI SARA.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi istaknuo je kako je riječ o prvom projektu u kojem romska zajednica nije objekt projekta nego subjekt, odnosno njegov nositelj.

- Izuzetno sam sretan što je Savez Roma, odnosno što su sami Romi nosioci projekta, rekao je Kajtazi.

Govoreći o statusu Romkinja rekao je da su one izuzetno zapostavljene u romskoj zajednici dodavši kako je taj projekt namijenjen njihovu osnaživanju, da se što više uključe u društvo te je izrazio uvjerenje kako će poslije tri godine, odnosno nakon završetka provođenja projekta, položaj Romkinja biti pozitivno promijenjen.

- Međimurje je odabrano za prvu aktivnost jer u toj županiji živi najviše Roma, ovdje su problemi nacionalne manjine najviše izraženi, dodao je.

Voditeljica projekta mr. sc. Suzana Kunac rekla je da projekt obuhvaća članove Vijeća romske nacionalne manjine iz Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Brodsko-posavske, Bjelovarsko-bilogorske i Osječko-baranjske županije. Nekoliko je ciljeva, a prvi je da dižemo kapacitet članova vijeća romske nacionalne manjine i romskih udruga za dijalog i suradnju za teme rodne ravnopravnosti, istaknula je i dodavši kako je u biti riječ o konzultacijskom procesu.

Podsjetila je na podatke iz istraživanja iz 2018. koji govore da polovina Romkinja rađa dok je još maloljetno, da ih 80 posto nije zastupljeno na tržištu rada, da ih je 17 posto nepismenih, da je više od 90 posto romskih obitelji ispod praga siromaštva i da te obitelji imaju u prosjeku 5,2 člana. Zbog toga velika odgovornost pada na leđa, prije svega, mladih Romkinja koje su jedna od najdiskriminiranijih skupina našeg društva, ustvrdila je Kunac te navela podatak da Romi žive u prosjeku samo 42 godine, što je daleko ispod razine opće populacije i posljedica je siromaštva i kvalitete života. Napomenula je i da, prema istraživanju, Romkinje ranije napuštaju školovanje zato što ulaze u brak i dobivaju djecu.

- Želimo vidjeti, kroz ove aktivnosti i radionice, kako sami Romi vide izlaz iz ove situacije, napomenula je te izrazila nadu da će kroz ovaj ciklus radionica legislativnog zagovaranja moći predložiti zajedničke zaključke Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina kako bi se uključili u Nacionalni plan uključivanja Roma od 2021. do 2027.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!