Promicanje prava manjina nužno za stabilnost i demokratsku sigurnost

21.09.2022.

20:31

Autor: HRT/D.S.

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je na sastanku na visokoj razini povodom obilježavanja 30. obljetnice donošenja Deklaracije o pravima pripadnika nacionalnih ili etničkih, vjerskih i jezičnih manjina.

Ministar Gordan Grlić Radman u govoru skrenuo je pozornost na posebno težak položaj nacionalnih manjina u vrijeme pandemije COVID-a te aktualne ruske agresije na Ukrajinu. Naglasio je važnost isticanja pitanja prava nacionalnih manjina u odgovorima međunarodnih institucija na rusku agresiju, kao i važnost osiguranja pristupa humanitarnoj pomoći i nediskriminatornog postupanja prema osobama bez obzira na njihovu etničku, vjersku, jezičnu ili drugu pripadnost.


- Promicanje i zaštita prava nacionalnih manjina jedan je od hrvatskih kontinuiranih prioriteta, koje nastavljamo u potpunosti provoditi, istaknuo je u govoru ministar Grlić Radman.


Ministar je sudjelovao i na sastanku država Američko-jadranske povelje (A-5), koju je nazvao najvažnijom inicijativom za približavanje država Zapadnog Balkana standardima NATO saveza. Ministar je naglasio važnost politike otvorenih vrata NATO saveza i pružanja potpore svim zemljama partnerima u pripremama za članstvo. 


- Za Hrvatsku je perspektiva euro-atlantskih integracija aspirantica na članstvo temelj buduće stabilnosti u jugoistočnoj Europi, a Hrvatska će kao članica NATO saveza nastaviti snažno zagovarati da Zapadni Balkan ostane visoko na listi njegovih prioriteta, dodao je ministar.


- Američko-jadranska povelja, kao produžena ruka NATO-a u jugoistočnoj Europi, mora nastaviti promicati demokratske vrijednosti i mjerila, zaključio je ministar u svojem obraćanju te pozvao države regije koje sudjeluju u inicijativi na odlučno i nedvosmisleno poštivanje zajedničkih euro-atlantskih vrijednosti i suradnju s NATO savezom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!