Proslava Božića prema julijanskom kalendaru

21:54 / 06.01.2015.

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Liturgija će biti održana u hramu Preobraženja Gospodnjeg, a predvodit će je episkop Srpske pravoslavne crkve Porfirije Perić.
Pravoslavni je Božić. U svih pet eparhija Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj služe se svečane liturgije.

Onu središnju u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu predvodio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. U božićnoj poslanici patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja stoji kako je Božić dan otkrivanja vječne istine o Bogu, čovjeku i svijetu.

Velik broj pravoslavnih vjernika bio je nazočan svečanim liturgijama koje su u povodu blagdana Božića služene u vukovarskim te ostalim pravoslavnim hramovima u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Liturgijska slavlja služena su u vukovarskim pravoslavnim hramovima Sv. Oca Nikoloja, Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi te Sv. Stefana Dečanskog u gradskoj četvrti Borovo naselje kao i u vinkovačkom hramu Silaska svetog Duha na Apostole.

Nakon bogoslužja, vjernici su se uputili svojim domovima u kojima će svečanim objedom nastaviti proslavu Božića.

Priopćenjem za javnost danas se oglasila vukovarska podružnica HSP-a dr Ante Starčevića, izrazivši ogorčenost fotografijom koja je objavljena na društevnim mrežama, a na kojoj trojica mladića poziraju sa zastavom Republike Srbije ispred ploče na ulazu u Vukovar s imenom toga grada. Događaj se navodno zbio jučer predvečer, na pravoslavni Badnjak.

Žalosno je što pojedinci i proslavu svoga Badnjaka i Božića, kao blagdana mira, pomirbe i opraštanja, koriste za potpirivanje vatre između srpske nacionalne manjine i većinskog hrvatskog naroda, očigledno se ne mireći s činjenicom da je Vukovar sastavni dio Republike Hrvatske te simbol otpora velikosrpskoj agresiji, navode iz HSP-a AS.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!