Proslava Kurban-bajrama u Hrvatskoj

28.06.2023.

21:46

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Kurban-bajram

Kurban-bajram

Foto: HTV / HRT

Vjernici islamske vjeroispovijesti slave Kurban-bajram ili Hadži, blagdan hodočašća i molitve, vjerničkog i obiteljskog zajedništva i solidarnosti. Održana je bajramska molitva u riječkoj džamiji, a predvodio ju je muftija Aziz Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. 

Pozivamo sve institucije na globalnoj razini da budu istinski, a ne formalni partneri svim potrebitima, istaknuo je glavni imam Aziz efendija Hasanović na molitvi u riječkoj džamiji. 

- Velika razaranja koje gledamo u Ukrajini, Sudanu, nasilje u Palestini, ne mogu nas i ne smiju ostaviti ravnodušnim. Puna su nam usta ljudskih prava, povelja o ljudskim pravima, a nijemo gledamo da je ugroženo pravo na život kao elementarno pravo koje nam je dao Svevišnji, rekao je Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Blagdan je to koji islamske vjernike povezuje u obitelji, s prijateljima i siromasima.

- Obilježavam ga u krugu naših obitelji, okupimo se, darujemo djecu i družimo se s našim susjedima, rekao je Denis Beganović.

- Najviše ga volim obilježavati s roditeljima i rodbinom. Volim otići u Bosnu kod roditelja od moje majke i to je lijepo iskustvo jer se okupi cijela obitelj, rekla je Dina Maričić.

Riječki Islamski centar ove godine obilježava i desetljeće od otvaranja, a Kurban-bajram prigoda je za prisjećanje na žrtvu praoca Ibrahima.

- Mi se tijekom života žrtvujemo kao roditelji za svoju djecu, kao radnici da budemo što bolji. Samim time Muslimani u vjerskom smislu simbolično prinose žrtvu - Kurban gdje se solidariziraju i prisjećaju požrtvovnosti Ibrahima/Abrahama, i to kurbansko meso dijele potrebitima, rekao je Hidajet ef. Hasanović, glavni imam MIZ-a Rijeka.

Medžlis islamske zajednice u Rijeci priredio je i prijam na koji su pozvali predstavnike lokalne uprave i ostalih vjerskih zajednica.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!