20:25 / 08.06.2020.

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Dnevnik/B.A./HRT

Prva u Europi: Središnja knjižnica Roma otvorena u Zagrebu

-

-

Foto: - / -

Fond knjižnice pokriva sva važna područja vezana uz Rome, osobito ona tematski vezana uz Hrvatsku.
Točno u podne svečano je otvorena Središnja knjižnica Roma u Hrvatskoj. Jedanaesta je to manjinska knjižnica u našoj zemlji, ali među prvima u svijetu koja se bavi očuvanjem i promicanjem romskog identiteta, jezika i kulture.

Prva u Europi Središnja knjižnica Roma u Hrvatskoj knjigama različitih sadržaja želi ponuditi širi kontekst romske kulture. Fond knjižnice pokriva sva važna područja vezana uz Rome, osobito ona tematski vezana uz Hrvatsku.

- Cilj ove knjižnice je istraživanje i očuvanje građe. Kad govorimo o istraživanju, naravno, govorimo o istraživanju o genocidu nad Romima, o jeziku, o tradiciji i o kulturi, rekao je Veljko Kajtazi, predstavnik romske nacionalne manjine.

Središnja knjižnica Roma osnovana je u suradnji Knjižnica grada Zagreba, Kali Sare i Ministarstva kulture.

- Rekla bih da je knjižnica kao jedan od preduvjeta za uopće razvoj i opstanak obrazovanja temeljni preduvjet za ono što romskoj zajednici treba, rekla je Ivana Franić, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.


- Ona je od iznimne važnosti i predstavlja kontinuitet razvoja svih kulturnih vrednota koje se vežu uz romsku zajednicu, istaknuo je Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture.

U 1000 godina romske kulture tiskanih je knjiga razmjerno malo, no unatrag 10 godina u Hrvatskoj je objavljeno više od 50 publikacija, kao i prvi hrvatsko-romski rječnik te sveobuhvatna povijest romske književnosti.

- Želimo biti otvoreni prema svima, dođite nam, knjižnica je otvorena za sve, što god vas zanima, mi smo tu, poziva Suzana Krčmar, predsjednica SRRH "KALI SARA".

Osobita pozornost u knjižnici posvećena je formiranju zbirki poput one o romskoj baštini te zbirke muzikalija s glazbenom građom koja na poseban način obilježava romsku zajednicu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!