Prvi dan mjeseca Ramazana

23.03.2023.

08:02

Autor: HRT/A.S.

Prvi dan mjeseca ramazana

Prvi dan mjeseca ramazana

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Prvi je dan mjeseca ramazana - prvi dan posta za vjernike muslimane. Post traje mjesec dana, od zore do Sunčeva zalaska i jedna je od pet islamskih obveza za svakog muslimana. 

Predsjednik Mešihata islamske zajednice muftija Aziz Hasanović pozvao je vjernike da se odazovu na post i molitvu te da pomažu svima koji su u potrebi.

Ramazan je prema islamskom kalendaru sveti mjesec, a sama riječ sveti je ta da ga čovjek treba posvetiti duhovnom sadržaju u cjelini i da tako treba jačati svoje duhovno biće kroz propise koje je propisao svevišnji stvoritelj, a u mjesecu Ramazanu svojstven je post, noćne molitve i bdjenja, materijalna davanja, kako bi empatija prema onima koji nemaju došle do izražaja.

Ramazanski bajram obilježava se 30 dana nakon posta, odnosno nakon mjeseca Ramazana koji je prema islamskom kalendaru sveti mjesec jer je tada objavljen Kuran. 

Na arapskom znači "blagdan mrsa", a oko dva mjeseca poslije slijedi Kurban Bajram ili na arapskom "blagdan žrtve". I jedan i drugi blagdan je važan, a ovaj drugi se veže uz žrtvovanje kurbana u znak zahvalnosti svemogućem Bogu na blagodatima koje nam daje i vezan je uz obavljanje pete islamske obveze - hadža, odnosno hodočašća u Meki u Saudijskoj Arabiji. 

Ramazan je uvijek na isti datum u islamskom kalendaru, dok datum na gregorijanskom, solarnom kalendaru varira.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!