12:49 / 12.04.2016.

Autor: HRT

Romska zajednica bit će na službenoj komemoraciji u Jasenovcu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Molim da se odluka romske ne politizira i ne stavlja u kontekst dnevnih poitičkih prepucavanja, dodao je Kajtazi.
'Romska zajednica prisustvovat će na službenoj komemoraciji u Jasenovcu, 22. travnja', izjavio je na konferenciji za novinare u Saboru zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi.

Dodao je, međutim kako je stav romske zajednice da se stradanje Roma mora obilježiti i 2. kolovoza na Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta. Pozvao je sve udruge i zajednice da im se toga dana pridruže. 'Molim da se odluka romske ne politizira i ne stavlja u kontekst dnevnih političkih prepucavanja', dodao je Kajtazi te napomenuo kako se stav romske zajednice oko tog pitanja nikad nije mijenjao.

Ove se godine, naime, u Jasenovcu najavljuju najmanje tri komemoracije, a uz onu službenu 22. travnja, Koordinacija židovskih općina Hrvatske komemoraciju će upriličiti tjedan dana ranije, 15. travnja, a Savez antifašističkih boraca tek 24. travnja, dok će Srpsko nacionalno vijeće o datumu odlučivati danas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!