10:24 / 18.09.2012.

Autor: HRT

Roš hašana

-

-

Foto: - / -

Roš hašana je vrijeme kada se analiziraju djela učinjena u protekloj godini kao i nade da će biti zapisana u knjigu dobrih djela.
Zalaskom sunca u nedjelju počela Roš Hašana, jedna od četiri židovske nove godine, koja se, prema vjerovanju, obilježava na šesti dan stvaranja svijeta. U nedjelju je tako počela 5773. godina po židovskom kalendaru.

To je vrijeme kada se analiziraju djela učinjena u protekloj godini kao i nade da će biti zapisana u knjigu dobrih djela. Glavna zapovijed je slušanje zvuka ovnova roga - šofara. Mnogi rabini tijekom povijesti davali su različita objašnjenja te zapovijedi. Jedno od njih je se da time prihvaća postojanje Boga koji vlada svijetom.

A zvuk predstavlja njegovu krunidbu. Puhanje u šofar označava i jednistvo židovskog naroda. To je inače razdoblje kajanja i žalosti koje završava deset dana poslije Jom Kipurom.

Židovsku Novu godinu dočekali su i u umirovljeničkom domu Lavoslav Švarc u Zagrebu uz nezaobilazne jabuke i med kako bi iduća godina bila slatka, šipak kako bi bila plodna te okrugli slatki kruh koji simbolizira godišnji ciklus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!