Roš hašana: Početak nove židovske godine

30.09.2019.

09:03

Autor: V.K./HRT

default error photo
Roš hašana doslovno znači ''glava godine''. To je veliki židovski blagdan koji obilježava početak nove židovske godine.
Roš hašana doslovno znači ''glava godine''. To je veliki židovski blagdan koji obilježava početak nove židovske godine. Obilježava se prvog Tišrea, po židovskom kalendaru, a gledajući gregorijanski kalendar pada na razne datume, ali uvijek početkom jeseni.

Obilježavanje traje 2 dana, s time da počinje zalaskom sunca 29. rujna.

Tim se blagdanom slavi rođendan svijeta tj. završetak stvaranja svijeta, stvaranje prvog čovjeka.

Mjesec Elul koji pada prije Roš hašane s duhovnog aspekta iznimno je važan.

Za vrijeme Roš hašane Bog otvara 3 knjige. U jednu se upisuju dobri, u drugu loši i u treću oni između, a svima će biti suđeno na Roš hašanu.

Za vrijeme mjeseca Elula, Bog je najbliži čovjeku. Tada svaki čovjek ima priliku ispraviti svoje propuste. To je doba pojačane introspekcije, kada gledamo kome smo naudili, koje smo riječi izgovorili, koja obećanja nisu ispunjena.

Oprost grijeha u židovstvu funkcionira tako da se pojedinac može iskupiti jedino direktnim pristupom oštećenoj osobi, bez Božjeg posredništva. To je period oprosta i sebi i drugima.

Povodom Roš Hašane u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, gostovali su studenti judaistike s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Gordana Estera Mihočević, Nadja Matešić i Loren Ropac.

U Koprivnici je obnovljena sinagoga. Ona je zaštićeni spomenik kulture i podsjeća na našu bogatu židovsku prošlost. Sinagoga datira iz 19. stoljeća.

Ovo je jedna, ako ne i jedina Sinagoga u ovom dijelu Hrvatske koja je preživjela ratni vihor. Vanjski su zidovi dobro očuvani, dobila je zgrada novo pročelje pa je građani zovu ljepoticom u središtu grada. Nosi ime istaknutog građanina i člana Židovske zajednice doktora Krešimira Švarca. Na njezino uređenje blagonaklono gledaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!