Rosana ruši predrasude i živi svoje snove

24.11.2022.

20:38

Autor: Ivica Grudiček/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Rosana Mihanović

Rosana Mihanović

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Rosana iz romskog naselja Sitnice u Međimurju, studentica je prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu i trenutačno završava preddiplomski studij. Želi postati odvjetnica ili sutkinja. Svojim primjerom Rosana razbija predrasude o Romima, ali i upozorava na tešku borbu sa siromaštvom i diskriminacijom.

Jana, Gabrijela i Rosana - tri sestre odrasle u ulici Sitnice u Murskom Središću gdje živi osamstotinjak pripadnika romske nacionalne manjine. Rosana je jedna od rijetkih Romkinja - koja studira. Na trećoj je godini Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Tijekom svog odrastanja suočavala se s raznim problemima od siromaštva do diskriminacije. No to ju je još više ojačalo.

- Još u osnovnoj školi bila je želja nešto studirati, ali to nije bilo realno zbog okruženja, zbog mojih temelja u učenju i svega. Prvo sam bila u Prelogu u Ekonomskoj školi i nakon toga sam se prebacila u zagrebačku Prvu ekonomsku školu, ispričala je Rosana Mihanović, studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Nakon srednje škole bez problema upisuje Pravni fakultet.

- Bilo je zahtjevno, išla sam na dodatne pripreme. Imala sam matematiku, hrvatski, engleski, ali uspjela sam uz pripreme i disciplinu, kaže.

Roditelji i sestre ponosni su na nju - Rosana ruši predrasude i živi svoje snove.

- Ja mislim da bi ovo trebao biti primjer svim Romima, rekao je Milorad Mihanović, Rosanin otac.

Tužno je, smatra Rosana da se iza zidova siromašnih kućica romskih naselja kriju djeca koja nikad neće dobiti priliku da razviju talente.

Da bi poradili na integraciji, u Murskome Središću potiču obrazovanje Roma od malih nogu.

- Prava stvar je vrtić, osnovna škola, srednja škola i onda fakultet tko hoće ići, ali onda se priča stubokom mijenja, i onda odrastaju zdrave generacije, rekao je Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća.

Rosana Mihanović svojim primjerom želi ohrabriti mlade Rome da ostvare svoje snove - teškoćama unatoč.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!