15:42 / 07.04.2015.

Autor: HRT

Sabor pokrovitelj obilježavanja 100 godina priznanja islama u Hrvatskoj

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na zahtjev Islamske zajednice u Hrvatskoj Sabor je prihvatio pokroviteljstvo nad središnjom proslavom obilježavanja tog događaja, rekao je Josip Leko.
Iduće godine Hrvatski sabor obilježava 100 godina službenog priznanja islama u Hrvatskoj. Na zahtjev Islamske zajednice u Hrvatskoj Sabor je prihvatio pokroviteljstvo nad središnjom proslavom obilježavanja tog događaja, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Povijesni događaj, priznanje islama kao jedne od službenih religija, dogodio se 27. aprila 1916. u Hrvatskom saboru. U vrijeme priznanja islama, u Hrvatskoj nije bilo ni jednoga muslimanskog vjerskog službenika, osim vojnoga imama, koji je, u Austro-Ugarskoj vojsci počeo  vjerske aktivnostima 15. ožujka 1915. Vojni imamat nosio je službeni naziv Carsko kraljevsko imamsko vojno dušobrižništvo.

To nije samo proslava muslimana u Republici Hrvatskoj, to je proslava cijelog hrvatskog društva, jer samo jedna zemlja se može pohvaliti jednim ovakvim jubilejom, to je Austrija, i upravo Hrvatska. Sljedeće ćemo čekati 30 do 50 godina, poručio je nedavno muftija Aziz ef. Hasanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!