11:46 / 30.05.2014.

Autor: HRT

SDF: Osigurati dvojezičnost na izborima u Vukovaru

Vukovar (Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL)

Vukovar (Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Srpski demokratski forum podnio je prijedlog DIP-u da u skladu s propisima RH osigura provođenje prava na dvojezičnost na predstojećim prijevremenim izborima u Vukovaru.
Srpski demokratski forum je podnio prijedlog Državnom izbornom povjerenstvu da u skladu s pozitivnim propisima RH osigura provođenje prava na dvojezičnost na prijevremenim izborima u gradu Vukovaru.

Budući da srpska nacionalna manjina u Vukovaru temeljem svog udjela u ukupnom stanovništvu (34,87%) ostvaruje pravo na upotrebu vlastitog jezika i pisma u službenoj i javnoj komunikaciji i korespodenciji, ispunjeni su zakonski uvjeti na primjenu dvojezičnosti u izbornom procesu u Vukovaru i to na način da se službeni izborni materijali i glasački listići štampaju dvojezično na latiničnom i ćiriličnom pismu.

Podsjećamo, temeljem inicijative Srpskog demokratskog foruma na posljednjim lokalnim izborima provedeno je pravo na dvojezičnost u izbornom procesu u osam jedinica lokalne samouprave gdje su birači glasovali na izbornim listićima koji su bili štampani dvojezično na latiničnom i ćiriličnom pismu. U tim jedinicama lokalne samouprave nije bilo nikakvih problema ili negativnih reakcija na dvojezične izborne listiće i materijale, te je izborni proces prošao bez ikakvih pritužaba.

Imajući na umu činjenicu da srpska nacionalna manjina u Vukovaru još uvijek ne može u potpunosti koristiti svoje zajamčeno pravo na službenu upotrebu jezika i pisma, te je izložena pritiscima kako bi se dotično pravo ukinulo i time narušila manjinska zaštita u RH kao i međunarodni sporazumi vezani za zaštitu prava nacionalnih manjina kojih je RH potpisnica, pozivamo političke stranke i organizacije civilnog društva u Vukovaru da podrže inicijativu Srpskog demokratskog foruma i podnesu prijedlog DIP-u za provođenje dvojezičnosti u izbornom procesu na predstojećim prijevremenim izborima u Vukovaru, stoji u izjavi za javnost SDF-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!