17:16 / 18.05.2019.

Autor: Danijela Bratić-Herceg/V.K./HRT

Sekulić: Sve nacionalne manjine u Varaždinu osjećaju se sigurno

-

-

Foto: - / -

Domaćim pripadnicima nacionalnih manjina pridružili su se brojni gosti kako bi bolje predstavili svoju domovinu i običaje. Najbolje to ide uz dobru hranu.
Vrijeme je danas išlo na ruku i Varaždincima. Na središnjem gradskom trgu družili su se sa svojim sugrađanima, pripadnicima nacionalnih manjina, koji su predstavili svoju kulturu i običaje.

Uz pjesmu, ples, mnogo veselja i druženje proteklo je jutro na varaždinskom Korzu. Domaćim pripadnicima nacionalnih manjina pridružili su se brojni gosti kako bi bolje predstavili svoju domovinu i običaje. Najbolje to ide uz dobru hranu.

- Za Sloveniju pogačice od čvaraka, sala, kruh s namazom od čvaraka, luka, masti, domaći proizvodi, sve domaće, govori Gabrijela Arvaj, Beltinci, Slovenija.

U Varaždinskoj županiji sa 170 tisuća stanovnika živi oko 3 i pol tisuće pripadnika nacionalnih manjina. Najbrojniji su pripadnici romske manjine.

- Pozitivna stvar je što se naša romska djeca školuju. imamo srednjoškolce, zaposlene, imamo i medicinskih sestara. U sve su se škole naša romska djeca počela uključivati. To nam je veliki cilj i najljepše je nešto što se može dogoditi, naglasio je Eduard Oršuš, predstavnik romske nacionalne manjine.

- Sve nacionalne manjine u gradu Varaždinu, pa tako i srpska, osjećaju se sigurno među našim većinskim stanovništvom i zajedno dijelimo sudbinu svog grada. Kako većincima, tako manjincima. Prema tome, nama je lijepo, istaknuo je Mile Sekulić, redstavnik srpske nacionalne manjine.

Svoje tradicionalne specijalitete pripremili su i Bošnjaci, Slovenci, Albanci.
Dan nacionalnih manjina zajednički su organizirali grad i županija želeći pokazati koliko je važna kulturna raznolikost.

To je zapravo neka startna pozicija za općeniti suživot svih ljudi u jednom multikulturalnom svijetu. Mi to iskazujemo kroz poštivanje kulturne raznolikosti, isto tako i poštivanje ljudskih prava, zaključio je Robert Vugrin, zamjenik varaždinskog župana.

Bio je ovo još jedan način da Varaždinci vide čime se sve pripadnici manjina mogu pohvaliti. A lista je povelika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!