11:48 / 02.08.2015.

Autor: ELS/Hina

Sjećanje na romske žrtve porajmosa/holokausta

Slavko Midzor/PIXSELL

Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Imenom i prezimenom utvrđene su 16.173 žrtve ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac romske narodnosti.
U Hrvatskoj se, na temelju odluke Hrvatskoga sabora, 2. kolovoza obilježava Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve porajmosa/holokausta.

Sabor je tu odluku donio na inicijativu Kluba zastupnika nacionalnih manjina, Hrvatska se time pridružila europskim zemljama u kojima se taj dan, na inicijativu Europskoga parlamenta iz 2012., obilježava kao Europski dan sjećanja na romske žrtve holokausta, podsjeća Sabor na službenim stranicama.

Za 2. svjetskog rata pripadnici romskog naroda bili su žrtve ustaškog režima u tzv. NDH. Od 1941. do 1945. romski je narod gotovo istrijebljen s područja Hrvatske - na prvom poslijeratnom popisu stanovništva (1948.) evidentirano je samo 405 Roma.

Imenom i prezimenom utvrđene su 16.173 žrtve ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac romske narodnosti.

Romi su ubijani i u logorima nacističke Njemačke i zemalja drugih nacističkih saveznika.

Nakon Drugog svjetskog rata romska je žrtva zaboravljena i marginalizirana u procesima komemoracije žrtava, historiografiji, obrazovnim programima.

Iako povjesničari procjenjuju da je u Europi istrijebljeno između 250 tisuća do čak milijun Roma za vladavine nacizma, tek se u 90-im godinama 20. stoljeća to pitanje počelo sustavnije istraživati i dokumentirati. Pri tome je pred istraživačima niz problema - od toga da Romi nisu bili obuhvaćani popisima stanovništva do toga da su bili neprepoznati u okviru kategorije ostali. Osim toga, Romi su u vrijeme Trećega Reicha, osim u koncentracijskim logorima, sustavno uništavani i u pozadini bojišnica, o čemu tek treba prikupiti povijesne dokaze.

U novije vrijeme mnogim programima inkluzije romski narod nastoji se što sustavnije uključiti u suvremene tijekove europskih društava. Pri tome je vrlo važno zamijeniti niz ukorijenjenih predrasuda o romskom narodu boljim poznavanjem njihove kulture i povijesti, ali i odati primjeren pijetet žrtvi ovoga naroda koji je u vrijeme nacizma i fašizma u Europi gotovo istrijebljen.
U Hrvatskoj su Romi danas jedna od 22 nacionalne manjine priznate hrvatskim Ustavom, podsjeća Sabor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!