Škola za 21. stoljeće

29.10.2019.

16:51

Autor: Paula Poljak-Morandini/HRT

default error photo
Radi se o Centru igre i knjižnici igračaka "Krenimo zajedno", koji će biti otvoren za djecu svih uzrasta iz Orehovice, ali i svih okolnih mjesta. Premostit će se tako nedostatak predškolskog odgoja kod djece koja ne pohađaju vrtiće.
Radi se o Centru igre i knjižnici igračaka "Krenimo zajedno", koji će biti otvoren za djecu svih uzrasta iz Orehovice, ali i svih okolnih mjesta. Premostit će se tako nedostatak predškolskog odgoja kod djece koja ne pohađaju vrtiće.

Osnovna škola Orehovica, nastavljač 150 godina duge tradicija školstva u tom kraju, među prvima u eksperimentalnom programu kurikularne reforme, opremljena je doista po mjeri 21. stoljeća.

- Kada škole kubure s kupovinom prve, druge, treće pametne ploče, mi ih imamo petnaest. I stvarno nam je  prioritet da te pametne ploče koje imamo, da ih stavimo maksimalno u funkciju, naglašava Branko Sušec, ravnatelj OŠ Orehovica.

Svjesni važnosti predškolskog odgoja za lakšu integraciju u redovni sustav, kao škola koju pohađa dvije trećine učenika romske nacionalnosti, dio su prostora ustupili Centru igre i knjižnici igračaka.

- Moji ne idu u vrtić, ja sam doma, nezaposlena mama, s njima. Jako je zabavno da mogu biti s djecom, rekla je Ivanka Kosinađ, majka.

- Ovo mi se jako sviđa i htio bi ponovo doći, pa valjda i hoću,  govori Gašpar, 9 godina.

Vrata centra bit će otvorena dva puta tjedno po tri sata.

- Roditelji će osim igračaka, koje mogu posuditi besplatno i odnijeti svojoj kući, moći se ovdje poigrati, moći će dobiti korisne informacije, rekla je Monika Kamenčić, koordinatorica Centra igre "Krenimo zajedno".

- Izbor igračaka me osobno oduševio jer su to izrazito  obrazovne igračke koje potiču razmišljanje, zaključivanje, slaganje, povezivanje, naglašava Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja.

Europski je to projekt u kojemu sudjeluje sedam zemalja, a u idućih mjesec dana ovakvi će se centri otvoriti u još sedam zemalja. Ovo je, nakon Siska, drugi centar u Hrvatskoj.

- Budući da se radio o jako uspješnom projektu koji je već nagrađivan na europskoj razini, a UNESCO ga je sad uzeo kao studiju slučaja uspješne prakse, u stvari integracije djece koja su različita ili dolaze iz ranjivih grupa. I kao jedan od oblika neformalnog obrazovanja i odgoja djece, mislili smo da je odlična prilika da nastavimo s ovom praksom, Sanja Brajković, voditeljica projekta, ravnateljica POU Korak po korak, Zagreb.

Kroz igru, radionice, edukacije razvit će se zajedništvo između škole, obitelji i lokalne zajednice. Dobrobit za  male i velike Orehovčane, ali i cijelu regiju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!