22:15 / 15.07.2021.

Autor: Melita Homa/Martina Klaić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Školovanje i zapošljavanja Roma

Školovanje i zapošljavanje Roma

Školovanje i zapošljavanje Roma

Foto: Melita Homa/Martina Klaić/Dnevnik/IMS / HRT

Porazna je činjenica da čak 70% pripadnika romske nacionalne manjine ne završi srednju školu. Kako ih potaknuti na školovanje i zapošljavanje, bila je glavna tema konferencije na kojoj se govorilo i o inovativnim metodama uključivanja mladih Romkinja i Roma u društvo. 

Rosa, mlada pravnica, Romkinja - u civilno društvo uključila se preko programa stručnog osposobljavanja. I to u volonterskom centru. 

- Uz mentoricu sam se mogla oblikovati, također sam osnažila svoju volju za suočavanjem i rješavanjem problematike u romskoj zajednici, rekla je Rosa Oršuš, Romska organizacija mladih Hrvatske.

Jedan od najvećih problema je obrazovanje. Rosa je zato napravila videokampanju kako bi potaknula mlade Rome na školovanje.

- Videokampanja se bavila temama kao što su smještaj u učeničkom domu, stipendijama za Rome, važnosti upisa četverogodišnje škole, govori.

Velika većina Roma ne završi srednju školu pa nisu ni konkurentna radna snaga.  

- To je veoma porazan podatak. Prema zadnjim istraživanjima svega je 30% pripadnika romske nacionalne manjine u dobi od 15 do 18 godina u sustavu obrazovanja, naglašava Siniša-Senad Musić, Romska organizacija mladih Hrvatske.

Zato su programi prakse i potpore iznimno važni. 

- Učili su kako se pruža besplatna pravna pomoć, kako se zagovaraju ljudska prava i kako se radi na unapređenju manjinskih prava, rekla je Sandra Kasunić, Centar za mirovne studije.

O pravima i problemima Roma, ali kroz umjetnost progovara Severina. Glumi u predstavi "Pogledaj me" u sklopu projekta "Probudi jednakost".

- Ja želim nakon srednje upisati akademiju dramskih umjetnosti i biti glumica. Pokazati da nismo svi isti. Da ima i među nama onih koji se trude, koji žele raditi nešto, govori Severina Lajtman.

Potporu zato traže i od javnog i privatnog sektora kako bi, iako su manjina, pokazali da jednako vrijede.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!