Šokačka kuća - središte kulturnog života Hrvata u Sonti

10.09.2023.

13:35

Autor: Silvio Stilinović/V.G./HRT

Središte kulturnog života Hrvata u Sonti je Šokačka kuća Kulturno-prosvjetne zajednice "Šokadija", koja će uskoro, zahvaljujući i europskim sredstvima prekogranične suradnje, zasjati u novom ruhu.


Kulturni život Hrvata u Sonti tijesno je vezan uz Šokačku kuću. Ona je više od muzejsko-izložbenog prostora. Mjesto je to susreta. Novo rukovodstvo namjerava njezino značenje, kao i značenje udruge povećati. Jer govor, običaji i pjesme će se, smatraju u zajednici, početi gubiti.

- Polako se vraćamo. Šokačka kuća postaje kao neko središte. Dobili smo dosta potpore i od Hrvatske i od HNV-a iz Subotice, kaže Biljana Ribić, dopredsjednica Kulturno-prosvjetne zajednice Hrvata "Šokadija", Sonta.

- '48. godine je Sonta imala oko 8000 i nešto stanovnika pa je to stalno padalo da je sada na 2800 ili 3100, ne znam točno. Od toga su 70%, čak ni toliko, Hrvati.
I onda smo dobili ideju da se kupi ta kuća. To je naš dom, tu se okupljamo, kaže Matija Zec, predsjednik Kulturno-prosvjetne zajednice Hrvata "Šokadija", Sonta.

Pred Zajednicom Hrvata je i revitalizacija objekta Šokačke kuće, koja čuva tradicijsko bogatstvo Hrvata iz Sonte. Od starih nošnji i radne odjeće do namještaja i fotografija. Planiraju oživiti i tradicijske plesove, glazbu, pjesme.

- S Ministarstvom za obnovu i razvoj RH ponovno smo dobili na natječaju sredstva od nekih 11.000 eura. I to je namijenjeno za obnovu strehe na kući, obnove unutrašnjeg dijela, rekao je Zec.

I za kraj. Dođite u Sontu. Pitajte za Šokačku kuću. Svi znaju gdje je i, što je još važnije, uvijek je netko od Hrvata Šokaca kod kuće. I rado će s vama divaniti starom šokačkom ikavicom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!