18:26 / 04.06.2019.

Autor: HRT

Srdačnost i gostoljubivost krase Ramazanski bajram

-

-

Foto: - / -

Srdačnost i gostoljubivost krase Ramazanski bajram, naglašavaju naši domaćini i njihovi priajtelji. Nije trpeza bitna, kažu, koliko iskrenost i poštenje.
Islamski vjernici diljem svijeta slave prvi dan Ramazanskog bajrama. Jedan od najvećih islamskih blagdana okupio je na ranojutarnjoj molitvi brojne vjernike i u džamijama diljem Hrvatske. Nakon mjeseca posta i odricanja, vjernici Bajram slave u krugu obitelji i prijatelja.

- Okupljeni u iskrenoj pobožnosti, predanosti i pokornosti našemu stvoritelju, uzvišenom Alahu, započinjemo trodnevno bajramsko slavlje. Zahvalni smo središnjem bogu da smo imali prigodu da još jedan ramazan provedemo u ibaretu i pokronosti samo njemu. Uglavnom je to obiteljski i s prijateljima. Mi smo sretni da možemo ugostiti drage prijatelje. Nije bitno koje su vjeroispovijesti, znači dobro su došli - poručio je muftija Aziz Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u RH.

Ramazanski bajram okupio je i riječku obitelj Mešić oko blagdanskog stola. U skladu s tradicijom i običajima, na njemu je obilje hrane koju žene spremaju danima...

Ibrahim Mešić je prije gotovo 50 godina došao u Rijeku. Ima obitelj i u Bosni i Njemačkoj, ali Rijeka je uvijek u srcu.

- Jedan od najljepših, gradova za mene je Rijeka, najgostoljubiviji. Najbitnije da pokažemo našu hranu susjednima, moramo širiti našu kuhinju i gostoprimstvo - kaže.

Tomu se uči i unuka Nur zajedno s majkom Amrom - svjesne su bogatsva što ga imaju u obitelji.

Srdačnost i gostoljubivost krase Ramazanski bajram, naglašavaju naši domaćini i njihovi priajtelji. Nije trpeza bitna, kažu, koliko iskrenost i poštenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!