Što se blaguje za Shabbat?

09.08.2019.

08:01

Autor: I.Š./M.J.

default error photo
Na početku Shabbat večere u židovskim domovima petkom uvečer najprije se izgovara Kiduš, to je posveta vina ili soka od grožđa kojeg zatim ispijaju svi za stolom.
Na početku Shabbat večere u židovskim domovima petkom uvečer najprije se izgovara Kiduš, to je posveta vina ili soka od grožđa kojeg zatim ispijaju svi za stolom.

- Mislim da je to divan običaj u Izraelu da se gotovo svakog petka okupi cijela obitelj. Čak i ako ste u braku posjećujete svoju obitelj gotovo svaki petak, rekao je organizator Betzavta Šabat večera u Izraelu Niv Saar.

- Nema to veze s religijom. Petkom uvečer morate organizirati jako dobru, veliku i jedinstvenu večeru za Šabat. Obično i obitelj i prijatelji imaju vremena i svi se pripremaju za tu večeru. To se ne vidi samo u mojoj kući, nego diljem Izraela. To je posve uobičajeno, kazala je domaćica na Šabat večeri Fanny Rothstein.

Opisala je kako izgleda židovska večera.

- Temelji se na dva stupa. Prvi je arapska kuhinja, koja je postojala na ovom prostoru prije mnogo godina i još postoji. Drugi je židovska kuhinja. Kad je Izrael osnovan 1948., Židovi iz 160 država došli su u Izrael, mi to zovemo alija. Zapravo, kažemo da su se vratili su domovinu. Svi su oni donijeli svoju kuhinju. Zamislite, diljem zemlje postoji više od 160 kuhinja.

Kako je obitelj domaćine Fanny došla iz Maroka i jela na ovom šabat stolu bila su marokanskog okusa. Harira juha, riblje i juneće okruglice s raznim punjenjima i začinima, čičoka, kus kus koji Fanny sama radi prema majčinom receptu i priprema kurkumom, govedina u umaku s cimetom i grožđicama, piletina s konzerviranim limunom i razne salate.

- Ovo zovemo matbucha što na arapskom znači kuhano. Kuha se pet ili šest sati. Riječ je o rajčicama koje sam ogulila i kuhamo ih vrlo lagano na vrlo slaboj vatri s češnjakom i paprikama. Ovo je kruh Hallah. Mislim da se on mora naći na svakom židovskom stolu pekom navečer. Naš nacionalni sport je umakanje challe u matbuchu, pohvalila se Fanny.

Sve carstvo okusa i lijepo druženje nije omogućeno samo za televizijske kamere. Turisti koji dolaze u Izrael mogu vrlo lako dogovoriti i sudjelovati na šabat večeri u domovima lokalnog stanovništva. Za to su zaslužni Niv i njegova partnerica.

- Naša inicijativa povezuje putnike koji stižu iz cijeloga svijeta s Izraelcima. Imamo više od tisuću izraelskih domaćica. Mogu to biti parovi, obitelj, cimeri ili pojedinci, koji služe kao domaćini u Tel Avivu ili Jeruzalemu i drugim gradovima, kazao je Niv.

Projekt su nazvali "Becavta" što znači biti zajedno i u zajedništvu. Sve što turist treba učiniti je ispuniti kratak upitnik prema kojemu se pronalaze podudarni domaćini. I tako počinje jedna lijepa priča o upoznavanju ljudi, kulture, hrane i mnogo više od toga.

- Mi vjerujemo da se tako najbolje počinje dobro prijateljstvo, da se tako najlakše probija led. Čak i ako ste stidljivi, ako imate tremu, kada sjednete za stol i kažete uzdravlje, tj. l'chaim na hebrejskom počinjete razgovor i rađa se novo prijateljstvo, dodao je Niv.

- Dobra hrana, vino, razgovor, društvo...To je odlična prilika da se sve to jednu večer spoji, kazala je Fanny.

Turisti mogu izabrati neki drugi dan za ovakvo druženje u nekom od izraelskih domova. Iako, odlaskom na Šabat večeru upoznajete jedan dio židovske tradicije kojeg se moderni i liberalni židovi rijetko odriču.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!