16:04 / 21.04.2015.

Autor: HRT

Svečana akademija srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svečanosti je nazočila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.
U povodu 200. obljetnice osnivanja prve srpske elementarne škole pri zagrebačkoj pravoslavnoj crkvenoj općini te 10. godišnjice osnivanja Srpske pravoslavne opće gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković" održana je svečana akademija u zagrebačkom HNK-u. 

Srpska pravoslavna opća gimnazija "Kantakuzina Katarina Branković" je moderna gimnazija sa suvremenim nastavnim programom koji je u skladu sa srednjoškolskim obrazovanjem propisanim u Republici Hrvatskoj. Utemeljena je 2005. godine pod pokroviteljstvom Srpske pravoslavne crkve Mitropolije zagrebačko-ljubljanske te koristi ime Kantakuzine Katarine Braniković, srpske plemkinje iz 15. stoljeća, koja je velik dio života provela u Zagrebu i Hrvatskoj. Ove godine gimnaziju pohađa 71 učenik.

Na svečanoj akademiji nazočila je i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. Predsjednica je napomenula da škola djeluje u novim prostorima prema najvišim pedagoško-prosvjetnim standardima. Deseta obljetnica nadilazi značenje obilježavanja prvoga školskog jubileja, rekla je. 

Poručila je da Hrvatska želi biti država stvarne, a ne samo proklamirane tolerancije. Sa svoje strane pomagat ću afirmaciju svih nacionalnih manjina i vjerskih zajednica, naglasila je predsjednica dodavši kako je tolerancija samo osnova za krajnji cilj - otvaranje prostora afirmaciji kulturnih i vjerskih identiteta manjinskih zajednica, te njihovu integraciju u društveni život.

Zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije istaknuo je da hrvatski i srpski narod povezuje kršćanska vjera i prostor na kojem zajednički žive i kojeg prožimaju.

Zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Roko Andričević napomenuo je da su odgoj i obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina sastavni dio hrvatskoga školskog sustava. Podsjetivši kako 2575 učenika pohađa nastavu na srpskom jeziku i pismu, rekao je kako Hrvatska njeguje različitost. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!