Svjetski dan Roma

08.04.2019.

07:44

Autor: E.L.S./HRT

default error photo
Prije četrdeset i osam godina na današnji dan je u Londonu održan Prvi svjetski kongres Roma na kojemu su usvojene odluke o romskoj zastavi, jeziku i himni.
Svjetski je dan Roma. Prije četrdeset i osam godina na današnji dan je u Londonu održan Prvi svjetski kongres Roma na kojemu su usvojene odluke o romskoj zastavi, jeziku i himni. Prihvaćen je i službeni naziv "Rom", što u prijevodu znači - čovjek.Zastava se u donjem dijelu sastoji od zelene boje koja simbolizira zemlju (travu), a u gornjem dijelu od plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena himna Roma temelji se na staroj romskoj pjesmi "Đelem, Đelem" (idem, idem), a za konačnu verziju himne zaslužni su Žarko Jovanović i Jan Cibulka.
Uspješne mlade Romkinje
Prvi kongres Roma rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika – Romani chiba, kao i službenim prihvaćanjem naziva Rom, što na romskom jeziku znači čovjek. Naziv "Rom" izabran je kako bi se izbjegao naziv "Cigan" koji je poprimio negativno značenje.

Prvi Svjetski kongres Roma bio je potvrda da su Romi spremni zajednički i vlastitim snagama djelovati unutar političke sfere kako bi se borili za društvenu pravdu i jednakost za dobrobit romske zajednice. Unutar Kongresa formirana su četiri odbora – za socijalna i pravna pitanja, obrazovanje, kulturu te za davanje počasti žrtvama nacizma u Drugom svjetskom ratu. Slogan “Opre Roma” (“Naprijed Romi”) postao je politički kredo romskog pokreta, pokreta za društvenu pravdu i jednakost.

Večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održat će se središnje obilježavanje Svjetskog dana Roma. Manifestacija se održava svake godine u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj "KALI SARA".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!