14:00 / 06.04.2018.

Autor: D.P./Hina/HRT

Svjetski dan Roma: Ne čini se dovoljno da se stvore bolji životni uvjeti za Rome

Paolo Magelli

Paolo Magelli

Foto: - / -

Kajtazi je naglasio da je jedan od najvećih problema romske manjine visok stupanj isključenosti iz društva, koji se najbolje manifestira fizičkom odvojenošću od većinskog stanovništva.
Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi poručio je na središnjem obilježavanju Svjetskog dana Roma da se ne čini dovoljno da se stvore bolji životni uvjeti za Rome i provedu strateški i operativni programi Vlade.

"Ne činimo dovoljno da stvorimo životne uvjete za Rome i da provedemo strateške i operativne programe Vlade. Uvjeren sam da možemo više i to se dosad pokazalo u određenim područjima. Pokazali smo da se može kad se hoće i to nam je dodatni motiv", kazao je Kajtazi na obilježavanju u Hrvatskom državnom arhivu koje su organizirali Savez Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara" u suradnji s predsjednicima i predstavnicima Vijeća romske nacionalne manjine županija, općina, gradova i romskih udruga.

Istaknuo je da su strateški dokumenti odlično napisani te su detektirani svi ključni problemi romske zajednice, ali je izrazio nezadovoljstvo njihovom provedbom. Kao poseban nedostatak izdvojio je neodgovornost u njihovoj primjeni i nespremne nositelje određenih aktivnosti da dovoljno proaktivno pristupe rješavanju pitanja iz svoje domene te nedostatak financijskih sredstava i pravnog okvira.
 
Kajtazi je naglasio da je jedan od najvećih problema romske manjine visok stupanj isključenosti iz društva, koji se najbolje manifestira fizičkom odvojenošću od većinskog stanovništva.

Izaslanica predsjednika Vlade Marija Pletikosa navela je da prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj 2011. popisano 16.975 pripadnika romske nacionalne manjine, a procjenjuje se da se stvarni broj kreće između 30.000 i 40.000.

Pletikosa je istaknula da su siromaštvo i socijalna isključenost socijalni problemi koji su u velikoj mjeri prisutni u romskoj zajednici, navevši podatke Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu skrb prema kojima je udio broja korisnika zajamčene minimalne naknade osnovne socijalne pomoći romske nacionalne manjine u ukupnom broju korisnika relativno visok i iznosi oko 12 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!