11:46 / 03.11.2017.

Autor: HRT

Svjetski dan romskog jezika

-

-

Foto: - / -

Svečanost počinje danas u HAZU, a nastavlja se međunarodnim znanstvenim simpozijem "Romski jezik i kultura u emigraciji krajem 20. stoljeća".
Svjetski dan romskog jezika, a ove godine i deseta obljetnica rada Saveza Roma u Hrvatskoj "Kali Sara" obilježava se bogatim kulturnim programom i znanstvenim skupom.

Sve je više zainteresiranih za ovaj jezik koji je svoje mjesto pronašao i na sveučilišnoj razini. Sve je počelo u Zagrebu 5. studenog 2009. godine objavom prvog romsko-hrvatskog rječnika, na kojeg je autor Veljko Kajtazi kao i na svoj jezik, izuzetno ponosan. Bilo je to u izdanju zagrebačke Udruge za promicanje obrazovanja Roma u Hrvatskoj "Kali Sara" i Odjela za orijentalistiku pri zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Svečanost je počela danas u HAZU, a nastavlja se međunarodnim znanstvenim simpozijem "Romski jezik i kultura u emigraciji krajem 20. stoljeća".

Tko su izlagači na znanstvenom simpoziju, iz kojih zemalja dolaze i kojim će se problemima baviti, objasnio je Veljko Kajtazi, zastupnik dvanaest nacionalnih manjina u Saboru RH i predsjednik organizacijskog odbora ovog obilježavanja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!