Svjetski je dan romskog jezika

05.11.2021.

20:39

Autor: Maroje Vučićević/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Veljko Kajtazi

Veljko Kajtazi

Foto: Dnevnik / HRT

Danas je Svjetski dan romskog jezika i romski nacionalni praznik. Ove je godine posebno svečano obilježen postavljanjem obilježja u znak sjećanja na Rome stradale u NDH.

Kamen spoticanja svečano je otkriven u zagrebačkom Parku 5. studenog, na mjestu s kojeg je u logore odvedeno 69 Roma iz šest romskih obitelji.

- Mislim da je ovo jako dobar način za osvještavanje javnosti o komemoriranju žrtava i prisjećanju te stalnom ponavljanju da se takve stvari ne ponove, istaknula je ravnateljica Centra za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na holokaust Nataša Popović.

Romski narod u svijetu govori čak 60-ak dijalekata. Ipak, većina Roma govori jezikom romani chib. Svjetski dan romskog jezika 2015. službeno je proglasio UNESCO-a, na inicijativu Republike Hrvatske.

- Savez Roma u RH skupa sa mnom, mi smo točno prije 13 godina inicirali obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika. Izuzetno sam sretan što je naš Hrvatski sabor prvi parlament koji je priznao Svjetski dan romskog jezika, kaže Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske i još jedanaest nacionalnih manjina.

Romima je posebno važna standardizacija jezika koja izravno utječe na kvalitetu obrazovanja na njihovu materinjem jeziku. Već je mnogo učinjeno i objavom rječnika.

- Na takav način, dodatnu podršku i poticaj smo dali boljoj, kvalitetnoj integraciji Roma u društvu i prepoznavanju njihove bogate i raznolike, ističe ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Savez Roma KALI SARA ima golemu ulogu u toj zajednici. Okuplja čak 40 udruga i devet županijskih vijeća.

- Zajedno....društvo, ističe predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj "KALI SARA" Suzana Krčmar.

Današnja svečanost još je jednom pokazala bogatstvo i raznolikost romske kulture. Kako bi se ona i dalje razvijala, ali i sačuvao nacionalni identitet, ključan je upravo romski jezik.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!