16:48 / 08.02.2016.

Autor: Petra Mustać Pezo/HRT

Talijani u Zadru otplesali tradicionalne seljačke plesove

-

-

Foto: - / -

Kakve su veze Zadra i Italije najbolje zna Zajednica Talijana koja je vrlo aktivna.
Kakve su veze Zadra i Italije najbolje zna Zajednica Talijana koja je vrlo aktivna. Za vikend su ih je posjetilo kulturno društvo iz regije Marche koji su im otplesali tradicionalne seljačke plesove.

Veseli, energični gosti iz Italije pokazali su kako izgleda tradicionalni ples iz pokrajne Marche. Zadar i Ortezzo družili su se ovog vikenda uz glazbu koja je zaštitini znak prekomorskih susjeda. Kao i neobična odora.

Cipele, visoke čarape, dekorativni pomponi, svečane hlače opasane remenom, prsluk, bijela košulja i kapa. Sve je tradicionalno.

Slično je i u ženskoj verziji. Kažu da plesati nije nimalo lako. Potrebna je dobra kondicija.

Red glazbe, red hrane, pokazali su Talijani da su veze između Zadra i susjedne zemlje vrlo bliske. Najavljuju još događaja.

Mi smo presretni da smo u Zadru, sve je financirala regije Marche kroz projekt kulturne razmjene u kojem mladi čuvaju baštinu i tradiciju. Mislim da je to vrlo bitno, ističe Paolo Concetti, dogradonačelnik Ortezana.

Bitno je i Zajednici Talijana u kojoj je aktivno petstotinjak članova, i jedna je od najmnogobrojnijih manjina u Zadru.

Jako je bitna ova suradnja između dvije obale, to su naši susjedi, i i kontakt koji vrijedi održati, rekla je Rina Villani, predsjednica Zajednice Talijana.

A ovo je tek početak jer su svjesni da kulturnu baštinu - treba njegovati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!