Torja - jedno od najljepših romskih naselja

16:24 / 13.09.2017.

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

U trošnim, nelegaliziranim kućicama u ovom naselju živi stotinjak Roma. Sa sličnim ili gotovo istim pričama. Uglavnom - sivim.
U Osječko-baranjskoj županiji živi oko 4 i pol tisuće pripadnika romske nacionalne manjine, a dvije trećine su u Baranji.

Na manje od kilometra udaljenosti od Torjanaca, baranjskog sela smještenog u trokutu između Drave, Dunava i mađarske granice - romsko je naselje. U njemu Romi, čiji su se pretci odavno doselili iz Rumunjske, žive izolirano.

U trošnim, nelegaliziranim kućicama u ovom naselju živi stotinjak Roma. Sa sličnim ili gotovo istim pričama. Uglavnom - sivim. Žive uglavnom od socijalne pomoći. Ponekad rade na javnim radovima. A neki idu i na nadnicu u susjednu Mađarsku.

U naselju je tridesetak kućica s okućnicama. I sve je uređeno pa mnogi kažu da je ovo među najljepšim romskih naseljima u Hrvatskoj. Svaka kuća ima električnu energiju, neki i pitku vodu. Iz naselja se ne odlazi nego se u njemu ostaje. I nada boljem sutra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!