Trideset godina Demokratske zajednice Mađara u Hrvatskoj

13.05.2023.

20:21

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Mađari u Hrvatskoj

Mađari u Hrvatskoj

Foto: HTV / HRT

Demokratska zajednica Mađara Hrvatske proslavila je 30. obljetnicu osnutka na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Hrvatska i Mađarska, na primjeru odnosa prema nacionalnim manjinama, pokazuju visoku razinu suradnje i prijateljstva, a upravo su manjine most koji povezuje dvije zemlje.

- Najveći doseg DZMH u ovih 30 godina je da smo omogućili okolnosti gdje su svi oni članovi DZMH mogli služiti svome narodu, dakle mađarskoj zajednici u Hrvatskoj, ali biti dobri i lojalni državljani Republike Hrvatske, istaknuo je Robert Jankovics, predsjednik DZMH.

- Hrvatska kao i o svim nacionalnim manjinama i o nacionalnoj manjini mađarske brine na iznimno dobar način, ali s druge strane moram reći da i Mađarska brine o Hrvatima na isto tako dobar način, istaknuo je Zvonko Milas, ravnatelj Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske. 

- Vlada Republike Hrvatske preko ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina aktivno potiče aktivnosti mađarske nacionalne manjine usmjerene prema očuvanju kulture, očuvanju tradicije i identiteta, naglasio je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, izaslanik predsjednika Vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!