U Belom Manastiru otvoren kulturni centar "Baranjska srpska kuća"

20.04.2023.

13:12

Autor: HRT/Hina

U Belom Manastiru otvoren kulturni centar "Baranjska srpska kuća"

U Belom Manastiru otvoren kulturni centar "Baranjska srpska kuća"

Foto: HRT / HTV

Novi kulturnodruštveni centar srpske manjine "Baranjska srpska kuća", otvoren je danas u Belom Manastiru. Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je da će se nastaviti s izgradnjom kapaciteta za kulturne i obrazovne sadržaje za pripadnike srpske zajednice.

Na otvorenju centra predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) Pupovac također je izrazio zadovoljstvo što je objekt stavljen na raspolaganje Belom Manastiru, Osječko-baranjskoj županiji, pripadnicima srpske zajednice te svim njihovim sugrađanima, koji će ovdje, rekao je, naći razloge za posjećivanje, neovisno radi li se kulturnim, obrazovnim ili znanstvenim povodima.

Dodao je kako se nada da će ovakve centre napraviti i predstavnici ostalih manjinskih zajednica i na taj način, svojim kulturnim, duhovnim i obrazovnim bogatstvom, koje mogu podijeliti s drugim ljudima, nadvladati prepreke u međusobnim odnosima.

Pupovac ističe da se otvorenjem "Baranjske srpske kuće" neće stati s izgradnjom kapaciteta za kulturne, umjetničke i obrazovne sadržaje namijenjenim pripadnicima srpske zajednice, te kako postoje pretpostavke da će se srpski kulturni centar u Osijeku otvoriti do ljeta ili jeseni ove godine.

Imamo puno razloga da danas budemo sretni što možemo svjedočiti uspjehu srpske zajednice, grada Belog Manastira, Osječko-baransjke županije i Republike Hrvatske, poručio je Pupovac.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Dejan Jeličić kazao je kako je kuća, u kojoj se nalazi kulturni centar, izgrađena 1910. godine, a kupljena je 2021. godine, od tadašnjeg vlasnika Saveza mađarskih udruga.

- Vrijednost projekta, s kupovinom i obnovom kuće, je oko 200 tisuća eura, a sredstva su osigurana putem Fonda za kapitalne investicije SNV-a, rekao je.

- Baranja i Beli Manastir su stoljećima multietnička i multikonfesionalna sredina, pa se i u ovoj kući vidi pečat nekoliko naroda, koji su naseljavali i još uvijek naseljavaju ovaj grad i Baranju, dodao je Jeličić.

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob kazao je kako je povijest ovoga grada multinacionalna i da treba poštovati sve ljude koji su ga gradili.

- Tu povijest i tradiciju treba sačuvati. Na ovaj način se čuvaju kultura i tradicija, što treba prenijeti mladim naraštajima, rekao je gradonačelnik Rob.

U sklopu otvorenja u galerijskom i izložbenom prostoru centra izložene su ikone na staklu nepoznatog autora iz 19. stoljeća, baranjskog majstora, te njihove autorizirane fotografske reprodukcije. Na otvorenju kulturno-društvenog centra sudjelovali su pripadnici srpske i ostalih manjinskih zajednica s područja Baranje i susjednih slavonskih županija, predstavnici grada Belog Manastira te episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!