Od kulinarskih delicija do pjesama i plesova na 14. Večeri nacionalnih manjina

27.11.2022.

13:24

Autor: Sani Lukić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Kulinarske delicije na Večeri nacionalnih manjina

Kulinarske delicije na Večeri nacionalnih manjina

Foto: HTV / HRT

Pravo bogatstvo manjinske kulture i tradicije, od kulinarskih delicija do pjesama i plesova mogla se vidjeti sinoć u Bjelovaru na 14. večeri nacionalnih manjina. Jedna je to od najvećih manjinskih manifestacija u Hrvatskoj koja pokazuje multikulturalnost i različitost naše zemlje. 

Češke knedle, bošnjački bureci i druga nacionalna jela, uvertira su u večer nacionalnih manjina.Udruga Roma grada Bjelovara ponudila je ljute sarme s četiri vrste mesa.

- Priprema je dugotrajna, traje dva i pol dana jer režemo. Meso se ne melje uopće sve se reže na sitno . Ljutkasta je. Imamo dosta tajnovitih začina, naglašava Slavica Đurđević, Udruga Roma Bjelovara.

Na bošnjačkom stolu bureci, tufahije i druga poznata jela.

- Imamo urmašice, baklavu i sve ostalo. Kao što znamo, ljubav prije svega izlazi preko trbuha, preko trbuha je najslađa i najbolja .Ovdje je zaista bogata trpeza, pokazuje Muhamed Bahonjić, Bošnjački KUD "Sevdah", Zagreb.

Zajedno poznata jela s ciklom ruku , pod ruku Ukrajinke i Ruskinje - iz udruge ruskog govornog područja u Međimurju Kalinka.

- Za nas, naše prijateljstvo najvažnije što postoji. Živimo već tu dugo, volimo našu Hrvatsku i hoćemo da u Hrvatskoj i svugdje bude mir, govori Tatjana Mikolaj, predsjednica Udruge ruskog govornog područja u Međimurju.

A na pozornici prava raskoš pjesme i plesa .Predstavilo se osam manjinskih skupina s gotovo 300 izvođača.Sve su potaknuli domaćini iz bjelovarske "Češke obeci".

- Uvijek imamo nešto novoga jer svaka manjina nešto svoje novo donese, dali folklor, dali nošnje, dali prezentacija gastronomije. Uvijek nešto novo, a što je najbitnije, svaka manjina čuva i održava svoj identitet, naglašava Miruška Lončar, predsjednica Češke obeci Bjelovar.

- U Bjelovaru razlike tretiramo kao nešto što je dobro, što nas obogaćuje, nešto što nas ispunjava i Bjelovar je doista grad koji punim plućima diše multikulturalnost, istaknuo je Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

I nije slučajno što se ovaj susret održava u Bjelovaru jer u njemu živi čak 21 jedan od ukupno 22 manjine iz Hrvatske .

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!